Rosé: Er du i tvivl, så vælg noget fra Provence

For nogle år siden var rosévin ikke just frontfigurer i de danske supermarkeder, men i dag har de lyserøde vine i stor grad taget revanche. Tidligere blev vinen traditionelt set kun nydt om sommeren, men nu er rosé blevet en helårsfornøjelse. Derudover er det heller ikke kun primært kvinder, som drikker rosé – faktisk drikker alle rosévin hele året! Rosévin strømmer ind over landet fra alle verdenshjørner i takt med, at efterspørgslen stiger, og der er især ét distrikt, som gør sig særligt bemærket, nemlig: Provence i Sydfrankrig.

Området står i dag for mere end 25% af verdensproduktionen af rosévin. Her har man for alvor specialiseret sig, da 80% af vinproduktionen i Provence udelukkende er rosé. Den skønne rosévin produceres på rødvinsdruer, hvor man under processen fjerner skallerne, for at undgå at de giver for meget farve til vinen. Derefter afstilkes druerne og knuses, hvorefter de pumpes op i en åben tank. Farveudtrækket starter her. En meget lys rosévin kræver kun 3-6 timers udblødning for at opnå den ønskede farve, imens en lidt mørkere rosévin kræver op til 48 timers udblødning.

Provence-området består af mange forskellige vinhuse, så der er noget for enhver smag, men ét hus kan man absolut ikke komme uden om, nemlig Château Minuty, som er kendt for deres topkvalitetsrosévine. Det gamle vinhus har rødder helt tilbage til 1930’erne.

Château Minuty

Hvis du indenfor de sidste 50 år har siddet på en strand i Sydfrankrig med et glas rosévin i hånden, og kigget ud over det smukke blå hav indtil himmelnuancerne ved solnedgang blev pink, ja så har du måske nok drukket Château Minuty.

Med over 180 hektar land fordelt over to områder og 500.000 flasker rosévin solgt om året, så må man sige, at det franske vinhus Minuty, som er lokaliseret tæt på Saint-Tropez, gør det godt. Vinhuset daterer helt tilbage til år 1936, hvor det blev købt af Gabriel Farnet, som i forvejen ejer Domaine de Château i Vidauban.

Gabriel Farnet startede med at genplante ejendommen fuldstændig, og bragte Château Minuty tilbage til sin tidligere storhed og pragt efter anden verdenskrig. I 1955 var Château Minuty én af de 23 ejendomme, der blev certificeret som en “Cru Classé” eller “vintage-klasse” blandt Côtes de Provence-vine.

I 1960 trådte Gabriels datter Monique Farnet og hendes mand Etienne Matton ind i Château Minutys voksende imperium. Etienne Matton som i mange år var præsident for Cru Classé-bestyrelsen, genplantede lokale og traditionelle druesorter, hvilket gjorde at de kunne holde udbyttet lavt i deres søgen efter at producere vin af højeste kvalitet. Deres grundige arbejde gjorde, at Château Minutys omdømme og tilstedeværelse i de fineste restauranter på den franske solkyst blev mere og mere populært.

1990erne: Den moderne tid

I dag er Minuty i familiens hænder og ejes på nuværende tidspunkt af Jean-Etienne og François Matton, som er den tredje generation i familien. De fortsætter med at omstrukturere vingården, ved at strømline og udvikle metoderne, for at skabe en mere moderne produktion. Under deres administration har Minutys prestigefyldte navn vokset sig stort over hele Frankrig og hele verden, og du kan nu finde Minuty rosé i mere end 75 lande.

Derudover, så lægges der i dag meget stor vægt på bæredygtig vinavl, og deres vine har opnået den franske regeringens høje miljømæssige certifikat, som viser, at alle deres vine er produceret uden kemikalier. I 2012 gennemgik ejendommen en stor renovation for at forbedre besøgsoplevelsen i samarbejde med anerkendte arkitekter. Der blev foretaget opgraderinger til smagskælderen, der blev etableret endnu en tøndekælder og et mødelokale, samt et smagsrum for fagfolk. Så er du vinelsker, så er et besøg på Château Minuty virkelig en god anbefaling!

4 favoritter du skal prøve!

Vi har udvalgt fire fantastiske roséer, som er et must for enhver roséelsker. Du finder alle fire varianter her i MENY Borups Allé.

    M MINUTY ROSÉ 

DO: Côtes de Provence AOP 

Druer: Grenache, Cinsault, Syrah

Noter: Husets flagskib -elegant og lækker rosévin i den traditionelle Provence-flaske med Marilyn-facon. Krydret og aromatisk duft med bitre noter af appelsin og solbær. Smagen er blød, frisk og frugtig.

Servering: Pistou-suppe, friske grøntsager, grillet kød, rejespyd, abrikostærte.

 MINUTY PRESTIGE ROSÉ 

DO: Côtes de Provence AOP 

Druer: Grenache, Tibouren, Syrah, Cinsault

Noter: Flot lys farve. Præcis og delikat aroma af blomster og melon. Smagen er kraftig og velafbalanceret med noter af citrus og røde frugter. Vinen er fløjlsagtig i munden og sammenholdt med sin friskhed, fremstår den yderst elegant.

Servering: Kalvecarpaccio, grillet fisk, fyldte grøntsager, asiatiske retter. 

 MINUTY ROSE ET OR 

Område: Côtes de Provence AOP 

Druer: Grenache fra ca. 30 år gamle vinstokke og 5% Syrah fra ca. 20 år gamle vinstokke.

Noter: Lys, krystalklar farve. Intense noter af citrus og hvide blomster i duften. Smagen er kompleks og elegant med noter af pink grapefrugt og hvid fersken. 

Servering: Aperitif, seafood, fransk fiskesuppe, asiatiske og eksotiske retter, jordbærsalat med basillikum.

 CHATEAU MINUTY 281 

Område: Côtes de Provence, AOP

Druer: Grenache, Syrah

Noter: Lys, strålende pink farve. Meget intens aroma med smuk kompleksitet. Fine aromaer af hvide frugter (fersken, melon) understreges af en anelse jodnoter. Fantastisk dybde og mineralsk struktur i smagen. 

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*