Portugal – meget mere end portvin!

Portugal har en lang og traditionsrig vinhistorie bag sig, der byder på fremragende vine. Nu om dage får portugisisk vin dog ikke den anerkendelse, som den fortjener, og når de fleste hører Portugal, tænker de portvin. Det synes vi er rigtig ærgerligt, og netop derfor handler dette blogindlæg om vin fra Portugal! Vil du lære om Portugals vinhistorie, de forskellige druesorter og have et par anbefalinger med på vejen, så læs endelig med!

Det glemte vinland

Man ved ikke præcist, hvornår de første vinstokke blev sat i den portugisiske jord, men én ting er sikkert; Portugal producerede vin i romertiden, og allerede i 1100-tallet eksporterede landet sin vin til de tørstige englændere, på trods af forskellige krige og erobringer.

På grund af Englands stridigheder med Frankrig, blev Portugal en af Europas vigtigste vineksportører. England gjorde nemlig alt, hvad de kunne, for ikke at købe fransk vin, og på den måde fik Portugal en gylden mulighed for at vise, hvad de kunne med vin. Dette var starten på et godt samarbejde om vin, mellem England og Portugal, der virkelig kom på verdenskortet som vinland igennem de følgende århundreder. Desværre blev landet også ramt af den famøse vinlus i 1800-tallet, som i høj grad ødelagde den portugisiske vinproduktion. Da man endelig fik bugt med lusen, var den engelske efterspørgsel væk, og de andre vinproducerende lande havde taget over.

Landet havde svært ved at komme sig ovenpå dén omgang, og den første halvdel af det 20. århundrede var heller ikke nogen vinsucces. Men den portugisiske diktator António de Oliveira Salazar havde store planer for landet og for at effektivisere produktionen af vin, satte han gang i flere vinkooperativer. Det resulterede (dog desværre) i syreholdige, slappe rødvine og generelt vin af lav kvalitet.

Det blev dog bedre med tiden, og i 1960’erne blev Danmark den største køber af portugisisk vin – mere end hver anden flaske vin på de danske borde var fra Portugal! Siden da er vinen faktisk kun blevet bedre. Kvaliteten stiger stødt, men køberne er endnu ikke med, og lande som Argentina, Australien og Chile har overhalet Portugal indenom, med deres høje effektivitet og større marker, som resulterer i kvalitetsvin til gode priser. Det har Portugal svært ved at konkurrere med.

Portugisiske druer

Det er nemt at se, at Portugal er oppe mod nogle svære konkurrenter på vinmarkedet, og selvom det er et af de 10 mest vinproducerende lande i verden, har man svært ved at få international respekt og anerkendelse. Dette skyldes muligvis den mere kendte portvin, der i dén grad har bidt sig fast i markedet. Desuden er Portugal også mere kendt for sin enorme korkproduktion, hvor meget af det kommer fra de kendte korkegetræer i Alentejo. Portugal står faktisk for mere end halvdelen af verdens korkproduktion.

Men Portugals vine og druer skal ikke tages for givet. Portugal har, som vinproducerende land, faktisk formået at beholde sit særpræg, med egne traditioner og ca. 200 forskellige druesorter. Mange af disse druer er dog ikke særligt kendte udenfor landets grænser, og det kan være forvirrende at finde rundt i de mange, mystiske vindruer. Hér er dog et lille overblik over de vigtigste:

  • Assário – også kendt som Palomino – bruges i næsten al Sherry
  • Cercial – også kaldet Sercial – en unik drue, der kun dyrkes på Madeira
  • Malvasia – en større gruppe af grønne druer, der nu dyrkes i flere lande. Kendt for høj alkoholprocent og god restsødme.
  • Moscatel de Setúbal – en sød dessertvindrue, der kan minde om Muscat
  • Talia – det portugisiske svar på druen Trebbiano fra Italien

Derudover kan disse eksempler anbefales at gå efter i hvidvin:

Arinto, Antao Vaz, Roupeiro, Tamarz d’Algarve, Verdelho, Viosinho og Vital. Mere internationale druer som Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling og Sauvignon Blanc vinder også fremgang i Portugal.

Det samme gælder druer til rødvine, hvor eksempelvis Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Syrah også er på vej frem. Dog synes vi, du skal gå efter følgende eksempler:

Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Carignan, Graciano (Tinta Miúda), Moreto, Tourriga Nocional, Tinta Roriz (Tempranillo) og Tourriga Francesca.

Fremgangen af mere anerkendte druer vil nok presse de lokale druer i baggrunden, og det er egentlig synd. Det er nemlig ikke de lokale druesorters skyld, at portugisiske vine har et halvdårligt omdømme, men i stedet den manglende effektivitet og teknik fra vinbønderne.

Vin fra Portugal i MENY Borups Allé – og meget mere!

Portugal opererer med 4 kvalitetsklasser, som er nemme for dig at gå efter, hvis du er på udkig efter god portugisisk vin.

  • Den øverste klasse hedder DOCp eller D.O.C. hvilket står for Denominacão de Origem Controlada. Disse vine er ”beskyttet” af den specifikke region, de er dyrket i og har den højeste kvalitet.
  • Den næste klasse har lige så mange regler for dyrkningen af druer, men er ikke begrænset til specifikke områder. Denne klasse hedder IPR og står for Indicacão de Proveniência Regulamentada.
  • Vinho Regional er den tredje klasse af vine og indikerer hvilken region, vinen er fra.
  • Vinho de Mesa bærer kun producentens navn og viser, at vinen er portugisisk. Dette er den fjerde klasse af Portugals vinkvalitet.

Er du interesseret i at smage nogle portugisiske vine – til priser hvor alle kan være med – så holder jeg en lille smagning fredag d. 31. maj kl. 14-18. Sidst men ikke mindst vil jeg personligt anbefale Alvarinho – en hvidvin, der gør sig fantastisk til fisk og skaldyr!

 

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*