Kongernes vin og vinenes konge – Barolo

DOCG Barolo er uden tvivl den mest kendte vin fra Piemonte. Rødvinen fremstilles udelukkende på den ædle nebbiolo-drue i bakkerne omkring byen Barolo, og går helt tilbage til 1700-tallet, da den dengang var sød i smagen. Da Vittorio Emanuelle 2. blev den første konge af Italien, blev Baroloen verdenskendt og fik tilnavnet: “Kongernes Vin og Vinens Konge”. Siden da har vinen været tør takket være de ambitiøse ønologer Staglieno og Oudart.

Piemonte-regionen hvor Baroloen stammer fra.

I dag produceres der 6-7 mio. flasker Barolo hvert år, men sammenlignet med produktionen af andre store vine, er det faktisk ganske lidt. Det har ført til massive prisstigninger, og de bedste Baroloer koster i dag over 800 kr. flasken. Den høje pris er sat efter udbuddet, berømmelsen og kompleksiteten af vinen, samt den lange lagringstid. Man kan godt finde flotte og klassiske vine til en lavere pris, men for under 100 kr. bør man være på vagt og smage en flaske, inden man køber vildt ind.

Barolo er ikke for alle, da den som regel har masser af tannin og syre, der efterlader en fornemmelse af viskelæder på gummerne. Det er en meget kompleks vin, der som ung besidder toner af violer, mynte, mandler, peber, tobak, læder, lakrids, tjære, krudt og røg – og som ældet får et blødere udtryk.

Old school vs. modernister

Når man taler om, hvordan en Barolo smager, er man nødt til at komme ind på de forskellige skoler i produktionen af nebbiolo.

I den traditionelle skole producerer man Barolo, som man gjorde i midten af 1800-tallet. Vinen gæres i meget lang tid med drueskaller og stilke i store kastanjefade. Efter flere måneders maceration lagres vinen på store fade – ”botti”. Grundet det høje indhold af tannin fra skallerne skal vinen lagres i 10-15 år, før den kan drikkes. Denne metode medfører stor risiko for fejl i vinen, men samtidig kan det give en kostbar vin.

I 1960’erne satte den første modernistbølge ind fordi nebbiolo-vinene var i krise. Producenterne begyndte at eksperimentere med produktionen af nebbiolo og opdagede, at de kunne lave en drikkevenlig, blød og frugtig vin på mindre, rustfri ståltanke med en maceration på kun 10-14 dage. I den forbindelse kunne vinen sælges hurtigere, og likviditeten øges. I 1980’erne blev de små, nye egefade – ”barriques” – taget i brug. Det amerikanske marked inspirerede også producenterne til mørkere vine med relativt lavt tanninindhold.

 

Den berømte nebbiolo-drue.

I dag er vi ved at finde en gylden mellemvej, hvor traditionalisterne erkender at de moderne vine er nemmere at sælge, og modernisterne erkender, at der er grænser for, hvor meget, man kan pille ved nebbiolo-druen. Det har ført til, at man bruger en kombination af ”botti” og ”barrique” og har en macerationstid på 4-20 dage.

DOCG-reglerne

Som forbruger kan det være svært at regne ud, om det er en traditionel lys nebbiolo-vin, eller en mørk, kraftfuld vin, man har fået fat i. Smag dig frem og stol på din vinhandler! Desuden kan DOCG-reglerne være en hjælp.

Ifølge DOCG-reglerne skal vinen lagres i tre år, før den frigives. Kigger man på en ”Riserva” har den været lagret i fem år. Desuden kan vinen kun hedde Barolo, hvis den har et minimum på 13% alkohol og maksimum 56 ha. høstet vin. Hver producent af Barolo er forskellig i smag, kvalitet og terroir. Vi kan ikke kommentere dem alle, men nedenfor beskrives de vigtigste kommuner under DOCG Barolo.


La Morra:
Vinene herfra er traditionelt set de letteste og ofte meget feminine og forfinede i deres udtryk. De kan drikkes forholdsvis tidligt og besidder toner af jordbær, skovbund, svampe, mynte og tobak.

De vigtigste enkeltmarker er Arborina, Brunate, Capalot, Case Nere, Cerequio, Conca, Fossati, Gattera, Giachini, La Serra, Manzoni, Rocche dell Annunziata og Roggeri.

Barolo:
Det historiske centrum i DOCG Barolo, men desværre ikke de bedste Baroloer, der laves i dag. Vinene herfra er mindre elegante end dem fra La Morra, men de har til gengæld større fylde og bedre struktur.

De vigtigste marker er Bricco Viole, Brunate, Cannubi Boschis, Cannubi Monghisolfo, Cannubi San Lorenzo, Cannubi, Castellero, Costa de Rose, La Villa, La Volta, Le Coste og Sarmassa, hvor især Sarmassa og Cannubi er kendt for høj kvalitet.

Castiglione Falleta:
De kraftigste og mest strukturerede Barolo-vine kommer herfra, med toner af mynte, kirsebær, blommer og sågar ferskner, lakrids og tjære.

De vigtigste marker er Bric’ del Fiasc, Bricco Boshis, Codana, Monprivato, Montanello, Pernannon, Rivera, Rocche og Villero.

Monforte d’Alba:
”Det stærke bjerg” byder på meget kraftige og mørke Barolo’er, med antydninger af tørret frugt. Der er ofte violer, tjære, krudt, svesker og tjære nuancer i disse vine.

De vigtigste marker er Arnulfo, Bussia Soprana, Bussia Sottana, Bussia, Dardu, Gaverini, Ginestra, Gramolere, La Villa, Le Coste, Mosconi, Munie, Pianpolvere, San Giovanni og Santo Stefano de Perno.

Serralunga d’Alba:
Vinen fra denne kommune har som regel stor koncentration, masser af tannin og lang lagringstid, med noter af røde bær, blommer, roser, tjære, læder, tobak, svampe og nuancer af trøfler.

De vigtigste marker er Arione, Baudana, Bianca, Boscareto, Briccolina, Cascina Francia, Ceratta, Falletto, Gabutti, Gallaretto, Garil, Gattinera, La Delizia, La Rosa, Lazzarito, Marenca, Marenca-Rivette, Margheria, Ornato, Prapò, Rionda, San Pietro, San Rocco og Voghera.

Damilano

Denne kommune eren af de traditionelle Barolo-producenter og Damilano-familien har faktisk været i gang siden 1890. Området ligger naturskønt og i dag er familiearven givet videre til Guido, Mario og Paolo, der har drevet stedet siden 1997. De har formået at give vinen et innovativt skub med Nebbiolo-druen i Cannubi-terroir’et.

Vores husvenner fra Damilano er i København i denne uge og i den anledning skal vi smage et udvalg af deres vine – så kom endelig ned i butikken og stift bekendtskab med Damilano. Hvis du vil vide mere om Damilano så tjek da lige deres hjemmeside her http://cantinedamilano.it/

 

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*