Kan Mallorca lave vin? JA DA!

Der var engang, vi danskere kun så Mallorca som ét rent festorgie af en ø. Vi tog på grisefester, hvor der blev drukket spandevis af billig, men ikke særlig god, vin. Rejserne var billige, og der blev opfundet flere nye industrier for at efterkomme vores behov for fest og glade dage.

Tiderne har (heldigvis) ændret sig. Vi drager stadig til Mallorca og de andre baleariske øer i Middelhavet, men i dag er de besatte langborde, svinekødet og fællessangen skiftet ud med et mere nuanceret syn på øerne, og hvad de kan. Ja faktisk så er vi – ligesom de er i resten af Spanien – ved at få øjnene op for, hvor god vinen efterhånden blevet.

Se bare Mallorcas absolutte kultvin ÀN/2 ! Blandt de mange ambitiøse vinhuse på øen, er Ànima Negra at finde i toppen, og det er de faktisk i hele Spanien.

Ànima Negra er vinhuset bag AN/2. Her driver man vingården Son Burguera, som ligger på den sydøstlige del af Mallorca. Det er bestemt en traditionsbåren vingård, og visse bygninger på grunden har sine rødder helt tilbage i det 13. århundrede.

ÀN/2 er produceret på 3 af de væsentligste oprindelige druesorter på Mallorca, callet, mantonegro og fogoneu. Druerne håndplukkes, hvorefter de gennemgår en manuel sortering, der sikrer vin af meget høj kvalitet. I dag finder du den også på gode restauranter over alt i Europa og Spanien.

Der er sat et stramt fokus på kvalitet og udvikling af den lokale vinproduktion, og man har så småt fået rystet det gamle ry om hedonistiske udskejelser i rødvinsbranderter af sig. I dag er der en ny generation af vinmagere, mange med højt videnskabelige vinkler på produktion, som de har tilegnet sig på de mange vinakademier, som efterhånden er dukket op i Spanien.

Vingårdens nuværende besætning fik sin start i Mallorcas største by, Palma, i 1994. De tre gode venner Francesc Grimalt, Pere Ignasi Obrador og Miquelàngel Cerdà gik sammen i den overbevisning om, at Mallorca havde potentiale til at komme på det spanske vinkort!

Grimalt havde netop arvet et mejeri i landsbyen Felanitz – som man nu gør – og her begyndte idéerne for alvor at tage fart. Mejeriet var ideelt at benytte som vinkælder, og den første årgang i 1998 gærede på mejeritanke. I inspiration af kælderens mulm og mørke kom de på deres navn, Àn Negra, som betyder ”sort sjæl”.

Mejeritankene er stadig i brug i dag, men lagringen foregår på nye og gamle egetræsfade fra Frankrig, Slovenien og USA. Dette blandingsforhold er en af nøglerne til den perfekte kompleksitet i vinen.

Når Àn Negra producerer deres kvalitetsvin, bruger de i høj grad druesorten callet, og vinstokkene skal helst være mindst 70 år gamle, så derfor er man nødsaget til at leje størstedelen af vinmarkerne, man høster fra. Samtidig er deres produktion og forbrug fra disse vinstokke så højt, at det ikke kan betale sig at eje egen jord og købe og plante vinstokke i den alder. Desuden har man jo et glimrende sted at producere og lagre vinen på det gamle mejeri.

Kultvinen ÀN/2 består af en blanding de vigtigste, lokale druevarianter callet, mantonegro and fogoneu. Lagringen foregår henover 13 måneder på 80% franske træfade og 20% amerikanske.

Min kære vinklub skal selvfølgelig ikke snydes for et godt tilbud på netop ÀN/2 ! Jeg har købt en lille portion hjem, som jeg sælger til en rigtig go’ pris – så længe lager haves. Dette stykke kunst(vin) får I til kun kr. 159,95 pr. flaske. I sparer kr. 80,-

 

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*