Hvad er dessertvin egentlig?

Her i MENY på Borups Allé elsker vi vin. Vi elsker alt, der har med vin at gøre! Og vi kan også godt lide at tale om vin. Men noget vi nok ikke snakker nok om, det er dessertvin! Fælles for mange dessertvine er, at de ofte er oversete som andet end en ledsager til søde ting.

De er generelt søde og en lille smule stærkere på alkohol, og derfor passer de også godt til desserten. En god tommelfingerregel påpeger, at en vin bør være sødere end maden, den er serveret til. En perfekt modnet fersken siges at være ideel for mange dessertvine som eksempel.

Der findes mange måder, hvorpå man kan få mere sødme i vin. Ofte foretrækker mange producenter selv at skabe sukkeret på vinmarken, og nogle druesorter som Muscat danner langt mere sukker end andre. Vinbonden lade druerne hænge på vinstokken til de er helt modne, eksempelvis ved ’grøn høst’. Her reduceres antallet af klaser på stokken tidligt på sommeren, så bladenes sukkerproduktion fordeles på færre klaser. Solens varme påvirker desuden druens indhold af sukker en hel del.

Udover det naturlige sukker via den sene høst på marken, er der andre metoder, man kan benytte sig af for at skabe en sødere vin. I tysk og østrigsk Eiswein plukkes druerne, når frosten har sat ind. De fleste vinreglementer dikterer, at druen først må plukkes ved minus 7 grader eller lavere. Det meste af vandet i druen er frosset væk, mens sukkerindholdet forbliver. Det giver søde vine med et balanceret syreindhold, men på grund af det resulterende lave udbytte, så er Eiswein ofte dyr.

Nogle af de mest berømte dessertvine, fra eksempelvis Sauternes, er lavet på en metode baseret på en svampeinfektion kaldet Botrytis. Svampen angriber druerne, så vandindholdet svinder ind, men efterlader sukkerindholdet og giver en typisk smag af honning og abrikos. Denne svamp kræver specifikke omstændigheder og omgivelser, hvis ikke metoden skal ende med at ødelægge hele høsten. Typisk fungerer Botrytis bedst i omgivelser ved havet eller ved større søer, hvor morgendis opstår.

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon er beliggende i det sydlige Frankrig, som strækker sig fra Nimes og Montpellier ned ad den spanske grænse. Man har vist betydelige fremskridt i kvaliteten af vinproduktionen i de senere år, og der lægges i dag jord til flere fantastiske varianter af dessertvin.

Området bestod engang af to uafhængige regioner – Languedoc og Roussillon, men i dag betragtes det som én samlet region – i vinmæssig forstand i det mindste. For der hersker nogen forskellighed i både historie og kultur. Languedoc er i sin identitet fransk, hvorimod Roussillon er spansk og catalansk præget.

Jordtyper og terroir varierer på tværs af regionen, og en stor del af jorden her er garrigue, som er indbegrebet af det sydfranske landskab: tør, lavtliggende kalkstensjord. Samlet set er det en varm og tør region, hvor der hersker middelhavsklima. Perfekt til den sukker-producerende Muscat-drue, som man bruger meget til dessertvin i området.

Vin Doux Naturel

Vin Doux Natureler en fransk betegnelse for dessertvin fra Languedoc-Roussillon, hvor vinen tilsættes druesprit, for at standse gæringen før al druesukkeret kan omsættes til alkohol. Herved beholder mosten noget af druens naturlige sukkerindhold, og vinen bliver naturligt sød. De fleste af disse vine laves på Muscat, hvor de røde Banyuls og Maury laves på Grenache.

Banyuls og Maury

Banyuls og Maury er betegnelserne på to AOC’er (Appellation d’origine contrôlée), og de findes i forskellige stilarter, fra unge, frugtige vine uden fadlagring – ofte kaldet Rimageeller Vintage– til store ædle Grand Cruvine lagret på ældgamle fade i hektoliterklassen.

Smagstypen i en ung frugtig Banyuls/Maury kan være noget med blommer, figner, mørk chokolade og nelliker. Strukturen minder ofte om rødvins, dvs. med mærkbare tanniner. De gamle fadlagrede vine minder mere om en stor ædel Tawnyportvin.


Intet godt blogindlæg uden gode tilbud! Bid især mærke i den australske De Bortoli Show Liqueur! Den ligger blandt de 5 % bedste vine i hele verden! Denne Muscat er fadlagret i 8 år, og den er designet til at nydes så snart den åbnes, men den vil også holde flere år i flasken. Perfekt til chokolade og desserter baseret på mørk frugt. Ellers skal den nydes til et måltid med ost, tørret frugt og nødder. Med intense aromaer af rosin, figen og krydderier med underliggende blomsternoter. Rig smag af rosiner, figner og karamel. Sødmen er afbalanceret med noget vanille, og så giver den en dejlig finish.

 

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*