Glem alt om Frankrig – Storbritannien er det nye vinland

Du tænker sikkert, at Frankrig er stedet, hvor du vil finde de mest unikke vinoplevelser, right? Forkert! Storbritannien is the place to be!

I England produceres der primært vin i den sydlige del af landet. Her finder du alt fra tørre rosévine, friske og søde hvidvine til lette, elegante og frugtige rødvine. Tag på en vinkulturel renæssance i det sydøstlige England og oplev samtidig det smukke landskab.

I området i Sydøstengland ligger fem vingårde, som alle er unikke på hver sin måde og helt sikkert et besøg værd. Er der en royalist gemt i dig? Så er den populære Nyetimber-gården et must see! Det er en flere hundrede år gammel vingård med masser af historik. Nyetimer, som er gårdens mest berømte vin fra West Sussex, er den royale vin som dronningen serverede da hun fejrede 25 år og 50 år på tronen.

Foruden Nyetimbergården så tæller området også vingårde såsom: Rathfinny Wines, London Cru Winery, Chapel Down og Bidden Vineyards som alle er let tilgængelige for turister, og vingårdene har hver deres individuelle særpræg. Nyd et glas bobler i South Downs med en smuk udsigt over landskabet eller book en treretters frokost eller eftermiddagste på prisvindende Chapel Down Winery.

Coates & Seely

Baggrunden for Coates & Seely er, at ville lave en mousserende vin, der udtrykker det unikke engelske terroir, den engelske kalk, samt lavet efter de højeste franske standarder. Denne cocktail har skabt vine med balance, elegance og dybde. Målet er at kombinere de bedste traditionelle vinmagerteknikker med den omhyggelighed og præcision, der kommer ved at anvende moderne teknologi. En lille produktion gør, at der hele tiden er fokus på detaljen, og at topkvaliteten bevares.

Hvem er Coates & Seely?

Nicholas Coates er pensioneret finansmand og Christian Seely er Managing Director for Axa Millésimes (ejere af Château Pichon-Longueville, Château Suduiraut og Quinta do Noval). I 2006 startede rejsen for de to partnere, og bare et år senere sad de gode venner og lavede de endelige planer for deres engelske mousserende vin.

Hamshire

Der skulle gå et stykke tid, før markederne til vinproduktionen blev fundet, og lige da de to partnere var ved at give op, så fandt de en dal, som havde de perfekte sydvendte kalkholdige skråninger i Hamshire. I Hamshire høster kompagnonerne nemlig selv deres 1. klasses druer. De overtog derefter et gammelt winery i Wooldings, hvor de udskiftede det meste for at lave et topmoderne winery, med alt det bedste fra fransk vinindustri.

Terroir

Druerne til Coates & Seely bliver ikke kun plukket i Sydøstengland men også i North Hampshire Downs, som ligger bare 130 km fra Champagne i Frankrig. Druerne, som kommer fra disse bakker, er af uhørt høj kvalitet og Paulo Veloso, som har det daglige ansvar for markerne samarbejde med Fred Langdale, som er ansvarlig for markerne i Exton Park. Begge refererer direkte til Coates & Seely’s tekniske direktør, Ryan Carter og for alle tre gælder det, at kvalitet er en passion for dem.

Sådan bliver vinen lavet

Når man skal lave vin, så bliver alle druerne plukket i hånden og lagt i små kurve, der er fyldt med huller. Dette gør, at gæringen ikke starter førend druerne kommer ind på selve vineriet. Herefter bliver druerne omhyggeligt sorteret, inden de kommer ind i en atmosfærekontrolleret presse, hvor de bliver badet i inaktivt kvælstof igennem hele presseprocessen.

Coates & Seely favoriserer ikke en enkelt lagrings- og modningsmetode, så noget af mosten bliver lagt på gamle franske egetræsfade, noget bliver lagt i store betonbeholdere, og andet bliver lagt på forskellige størrelser af rustfri ståltanke, alt efter druesort og det ønskede mål.

Det vigtigste sker dog i 2. gæringen, hvor reumage, forfinelsen af aromaér, smagen, konsistensen, moussen og perlerne sker i den enkelte flaske. Derudover undergår flaskerne en konstant opmærksomhed og omhyggelig pleje, indtil dagen for udgivelse er kommet.

Hvor kommer navnet fra?

Coates & Seely synes ikke, at ”English Sparkling Wine” eller “Quality Sparkling Wine” er præsentabelt for deres vine, da de ikke mener, at disse betegnelser fremhæver kvaliteten på ordentlig vis. Derfor har Coates & Seely selv skabt betegnelsen ”Britagne” (Udtalt Brit-an-ye).

Er du blevet nysgerrig på den nye vin, så kom forbi MENY Borups Allé, eller tjek deres hjemmeside og læs mere her: www.coatesandseely.com

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*