Frugt og grønt TEMA: Stærk faglighed og mere end 80 års samlet erfaring

I MENY på Borups Allé bryster vi os af at have mere end 80 års samlet erfaring med frugt og grønt i kapacitet af vores fire faste ansigter i afdelingen. De besidder en stor faglighed inden for deres område, og deres brede erfaring og viden strækker sig over eksotiske frugter og grøntsager til spændende specialvarer, som trøfler og nødder til et bredt og stort udvalg af økologiske varer. Det kan bl.a. læses i omsætningen, da 20 % af MENY på Borups Allés omsætning stammer fra økologisk frugt og grønt. Derfor er det heller ikke så underligt, at vores MADarbejdere i frugt og grønt er stolte af deres arbejde, og vi er stolte af at have dem.

Vi har netop gennemgået en større ombygning af vores frugt og grønt-afdeling og i forbindelse med dette, har vi valgt at stille skarpt på vores MADarbejdere Bo, Henrik, Nusrat og Christian, for at høre lidt om deres baggrund og om, hvorfor de er glade for at arbejde med frugt og grønt. Som en lille bonus får I også et lille behind-the-scenes galleri fra vores ombygning.

 

Bo – En sand frugt og grønt GURU!

Spørgsmål: Hvad er din baggrund, og hvor mange års erfaring har du?

Bo: Jeg har rigtig mange års erfaring. I 1967 kom jeg i lære i Irma, hvor jeg bl.a. også var et halvt år på Grønttorvet. Jeg lærte for alvor at sætte pris på eksotiske frugter, da jeg var på jordomrejse med min familie på en 38 fods skonnert. Vi oplevede en masse spændende frugter på de forskellige kontinenter, som da vi var i Australien, og jeg gik og plukkede mangoer for at tjene penge.

Den viden og interesse brugte jeg, da vi kom hjem. Jeg kom tilbage til Irma og Grønttorvet, hvor de manglede én til at arbejde med eksotisk frugt. Så jeg arbejdede med en telex-maskine, som jeg brugte til at skaffe en masse mystiske ting hjem, og på den måde blev Irma kendt for at have spændende og eksotisk frugt. Siden blev jeg indkøbschef for hele området og havde 150 ansatte på Grønttorvet. Derefter blev jeg direktør for PF Grønt, som var et lille frugt og grønt-firma, som var ejet af de 25 mest dynamiske Prima-købmænd, som senere blev til Superbest og nu MENY i dag. Da det firma blev solgt, startede jeg op hos Camilla Plum, som i sin tid havde noget, der hed Den rullende købmand, hvor vi kørte varer ud til folk. Det var en forløber for Årstiderne. Det holdt desværre kun et års tid, da der til sidst ikke var flere penge. Jeg var dog så heldig, at de økologiske grøntsagsproducenter søgte én til at varetage deres interesser i deres forening Biodania. Med mine gode kontakter i detailbranchen hjalp jeg en masse gode økologiske varer ud på hylderne.

Jeg har desuden også siddet 15 år i hovedbestyrelsen for Økologisk Landsforening. Siden oprettede jeg i 2004 min egen virksomhed, hvor jeg havde en håndfuld store gartnerier med, som jeg formidlede for til Dansk Supermarked. Efter 10 år valgte jeg at drosle ned og gå på pension. Men jeg ville jo gerne arbejde videre med økologien, så jeg tog det her job, hvor jeg går og hygger mig tre dage om ugen. Men det er jo faktisk sammenlagt 35 års erfaring med frugt og grønt.

Spørgsmål: Hvad er dit yndlingsområde i afdelingen og dertilhørende yndlingsfrugt/grøntsag?

Bo: Min yndlingsfrugt er passionsfrugten, fordi de kan så mange ting. Den er fuld af vitaminer, den kan ligge lang tid, indtil man skal bruge den, og den er god at putte i mange ting. Jeg kan også rigtig godt lide mango. Min yndlingsgrøntsag må nok være porre. Jeg elsker porre. Den kan bruges til alt muligt forskelligt. Og så er økologi min yndlingsafdeling, som vi lige nu arbejder med at gøre mere overskuelig. Vi er en af de MENY-butikker med det største øko-salg, så det skulle vi gerne holde fast i. Der er desuden en trend om, at der skal være mere og mere økologi og så måske endda, at det skal være biodynamisk, som jeg dog ikke ser i så udbredt en grad. Forskellen er en større videnskab.

 

Spørgsmål: Hvad ved de færreste om dig?

Bo: Jeg er gammel atletikmand. Jeg har løbet som en gal og har 18 danske mesterskaber. Jeg løber stadig, og jeg træner også nogle unge mennesker i atletik nogle gange om ugen i Gentofte, hvor jeg er en del af et team. De er sjove.  


– En af de største udfordringer før vores ombygning var, at kunderne ikke rigtig kunne komme rundt. Der var ikke plads nok. Så fandt vi ud af, hvordan vi kunne skabe mere rum og iscenesætte visse produkter mere idyllisk, end vi havde gjort før. Det er så vores anden ombygning på 10 måneder. Man prøver nogle ting af og siger så, at det her og det her kan man godt bruge fremadrettet, og siden finder man så ud af visse ændringer, så tingene kan fungere endnu bedre. – Henrik


Henrik – afdelingsleder med øje for strategi og dynamik

Spørgsmål: Hvad er din baggrund, og hvor mange års erfaring har du?

Henrik: Jeg begyndte i forretning, da jeg var 15 i en lille vinforretning ude på Amager. Der kom jeg også i lære og blev udlært som salgsekspedient i 1995. Efter et mislykket ophold i Netto, søgte jeg ind til Magasins vinafdeling, som var noget, jeg var langt mere vant til. Efter et par år skulle der ske noget nyt, så jeg begyndte i deres grøntafdeling, hvor jeg startede som 1. mand. I 2005 blev jeg så rigtig grøntsagschef, hvilket jeg var indtil sidste år. Jeg kom så endelig til MENY, og det har været en lang rejse med mange forskellige oplevelser undervejs.

 

Spørgsmål: Hvorfor arbejder du med frugt og grønt?

Henrik: Det er en af de få afdelinger, hvor man nemt kan skabe sin egen hverdag. Man kan ændre strukturen, udseendet og så videre på afdelingen hurtigt, og man har rigtig meget indflydelse på, hvad der skal købes hjem. Man har måske to-tre dage til at rykke, og det er en sjov dynamik.

Spørgsmål: Hvad er dit yndlingsområde i afdelingen og dertilhørende yndlingsfrugt/grøntsag?

Henrik: Min yndlingsafdeling er kartoflerne. Det er min personlige holdning, at vi har den bedste leverandør lige nu. Jeg kan også rigtig godt lide de mere obskure ting som trøfler og nødder. Ikke fordi man tjener kassen på det, men der er bare noget anderledes ved det. Min yndlingsfrugt er melon. I højsæsonen, når de kommer ind fra Spanien, kan det være det mest fantastiske. Jeg elsker også chilien. Den er rigtig sjov, for den er i virkeligheden rasende sund og pivstærk, så man skal passe på, når man bruger den!

Arbejdsdagen for MADarbejdere i frugt og grønt: Dagen i frugt og grønt starter egentlig kl. 6, hvor de første møder og begynder at tømme lageret for det, som har været på køl natten over, som ikke har kunne tåle at stå ude på gulvet. Det bliver gået igennem, og lidt over 6 møder bilerne så ind med varer, og så begynder vi stille og roligt at fylde op indtil kl. ca. 11. Vi laver også prisskiltene og får fastsat nye priser.

Spørgsmål: Hvad ved de færreste om dig?

Henrik: Der er ikke rigtig mange, der ved det, men i hele min ungdom har jeg spillet rigtig meget trommer og olietønder. Ellers spiller jeg old boys fodbold hver uge.


Nusrat – mere end 30 års erfaring med frugt og grønt

 Spørgsmål: Hvad er din baggrund, og hvor mange års erfaring har du?

Nusrat: Jeg har været i branchen i over 30 år, og jeg har arbejdet med alt inden for både frugt og grønt i alle afskygninger. Jeg har været selvstændig og haft min egen butik i mange år udover også at have arbejdet i andre frugt og grønt-afdelinger i andre supermarkeder.

Spørgsmål: Hvorfor arbejder du med frugt og grønt?

Nusrat: Jeg synes, det er det mest spændende sted i butikken, selvom det kan være hårdt arbejde. Men jeg kan rigtig godt lide arbejdet, og det at få afdelingen til at se flot ud. Jeg kan godt lide at stable op og udstille varerne og bare sørge for, at det hele ser fornuftigt ud.

Fun fact! Vi køber ca. 5 ton frugt og grønt ind hver uge. Vi køber blandt andet ca. 50 kasser med bananer ind med ca. 100 bananer per kasse. Vi køber ca. 25 kasser æbler ind hver uge, og der er ca. 72 til 84 i hver kasse afhængig af størrelsen på æblerne, og vi får også omkring 15 kasser appelsiner ind, men længere inde i citrus-sæsonen kommer vi op på mellem 25 og 35 kasser om ugen, og der er næsten altid 48 appelsiner i hver kasse.

Spørgsmål: Hvad er dit yndlingsområde i afdelingen og dertilhørende yndlingsfrugt/grøntsag?

Nusrat: Jeg kan rigtig godt lide gadeudstillingen, som jeg selv sørger for her hos MENY, og hvad der ellers er af store udstillinger af frugt og grønt. Men det er faktisk alt i frugt og grønt-afdelingen, jeg er glad for. Ellers er der heller ikke den grøntsag eller frugt, som jeg ikke kan lide. Specielt det, som er sæsonpræget, er jeg glad for.

 

Spørgsmål: Hvad ved de færreste om dig?

Nusrat: Min hobby er mit arbejde. Jeg møder tidligere end jeg skal, og jeg kan rigtig godt lide arbejdet med frugt og grønt, og det har jeg altid kunne.


 

Christian – Salgsleder i frugt og grønt med en passion for krydderurter

Spørgsmål: Hvad er din baggrund, og hvor mange års erfaring har du?

Christian: Jeg har arbejdet i butik, siden jeg var 16 år. Jeg har arbejdet generelt over hele området af butikslivet og i forskellige butikker hos Dansk Supermarked og MENY. Efter længere tid i kassen syntes jeg, der skete for lidt, så jeg kom ud i ’grønten’, da jeg arbejdede i MENY i Valby.

 

Spørgsmål: Hvorfor arbejder du med frugt og grønt?

Christian: Det er en levende afdeling, hvor man er nødt til at være på. Det er sjovt og spændende, og man kan ikke bare købe noget hjem og lade det stå, men bliver nødt til hele tiden at arbejde med tingene for at få det ud ad døren. Det lever alt sammen, og man er den, der sætter skub i det hele, og man kan se arbejdet folde sig ud foran sig, og man skal bruge hovedet taktisk, når man bestiller varer hjem.

Spørgsmål: Hvad er dit yndlingsområde i afdelingen og dertilhørende yndlingsfrugt/grøntsag?

Christian: Jeg kan godt lide krydderurterne. De er sjove at lege med i maden der hjemme. Man kan virkelig få meget af al den salt, man bruger som smagsforstærker i maden, væk, når man bruger krydderurter, og så kan man jo få så mange forskellige gode. Noget så simpelt som en frikadelle bliver helt anderledes, hvis man putter timian i farsen. Selvom jeg er helt vild med asiatisk mad, er jeg holdt helt op med at købe pulverkarry. Jeg elsker at stå selv og rive gurkemeje og ingefær og det hele, og så har man jo faktisk sin karry helt frisk. Men jeg aner virkelig ikke, hvilken grøntsag eller frugt, der er min yndlings, men jeg er dog helt vild med broccoli, det kan jeg bare køre ned uden problemer.

 

Spørgsmål: Hvad ved de færreste om dig?

Christian: Jeg er stor Brøndby-fan, og jeg har rejst det halve af Europa tyndt, når der har været Europa-cup fodbold, så man ved, jeg har været til kamp, hvis man møder mig en mandag morgen, og jeg er helt hæs. Men jeg er ikke så meget afsted længere, efter kæresten og mine to børn er kommet, og så arbejder man lige hver anden weekend, så der er ikke så meget tid længere. Men jeg kan godt råbe og skrige fra sofaen alligevel.

 

Se her i videoen hvordan ombygningen har taget sig ud. 

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*