Friuli-Venezia Giulia – det oversete skattekammer i Italien.

Blandt de tre populære regioner, kendt som ”Tre Venezie”, som omfatter Trentino, Veneto og Friuli finder man særprægede italienske vine, som er influeret af regionens positioner som grænseland. Særligt Friuli-Venezia Giulias (fremover refereret her i indlægget som Friuli) er påvirket af slavisk og germansk vitikultur. Friuli var også et vigtigt sted på handelsruten ad Middelhavet, hvor især middelalderens Byzantinske Rige og senere det Østrig-Ungarske imperium har påvirket regionens vitikultur.

Disse handelsruter har bragt vinstokke fra nær og fjern med sig; Makedonien og Anatolien for at nævne et par. På et tidspunkt, mener man, at der groede over 350 forskellige variationer. Men vinlusen, der hærgede de europæiske vinmarker midt i det 19. århundrede satte en brat stopper for produktionens storhed indtil 1970’erne, hvor en revolution i dyrkningsmetoder og en stigende popularitet og interesse for vin revitaliserede regionen.

Friuli befinder sig i grænselandet, og har Trieste som hovedby.

Kvalitet frem for kvantitet

I dag er Friuli tilbage som en af de stærkeste vinregioner i Italien – i hvert fald set på indtjening. Men udbyttet pr. hektar er betydeligt mindre end i de to andre ”Tre Venezie” regioner, Trentino og Veneto. Vi finder måske årsagen i den omhu, som mange producenter lægger for dagen, og at de, for langt de flestes vedkommende, udelukkende arbejder med druer dyrket på egen jord. Det forklarer også, hvorfor regionen formår at holde et ry af høj klasse. Noget deres naboer ikke helt kan leve op til.

De bedste vingårde i Friuli befinder sig i bakkelandet for foden af Alperne. Her får druerne direkte sollys om dagen og om natten, blæser der kølig luft ind over fra Adriaterhavet. Vinbønderne pionerede moderne teknikker for hvidvinsproduktion allerede i 1960’erne, hvor de forbedrede metoden for at trække saften fra druen hurtigt ud inden iltning kunne nå at ske. Denne teknik kaldes i dag i Italien for Metodo Friulano eller Friuli-metoden.

Friuli er mest kendt for hvidvin, hvor man igennem en årrække nu har opnået en meget høj kvalitet. Der er generelt tale om vine med frisk duft, tør frugt, blød struktur og med egen personlighed. Dog finder man også en masse interessante rødvine. Regionen var tidligere kendt for bløde, frugtagtige og bemærkelsesværdigt let drikkelige rødvine, men i de senere år har flere producenter fremstillet vine med en tyngde og stil, der appellerer langt mere til det internationale publikum.

Omgivelserne byder på klassisk italiensk skøn natur.

Guerra Albano

Her i MENY Borups Allé er vi stolte af at præsentere huset Guerro Albano. Dette fantastiske hus befinder sig omkring 100 km fra Venedig i hjertet af DOC Colli Orientali del Friuli. De første vinstokke her blev plantet allerede helt tilbage af en romersk Centurion Taurus, der grundlagde byen Torreano.

Han lagde grunden til, hvad der senere skulle blive den førende del af økonomien i området, nemlig vinavl. Jorden her er begunstiget af et bestemt mikroklima og er stærkt egnet til dyrkning af vinstokke. Passionen og metoderne er siden gået i arv igennem mange generationer, og teknikkerne er siden blevet udviklet på og forfinet. Men her tror man på traditioner og historie, og alle aspekter af produktionen udføres derfor i høj grad med håndkraft.

Familien tager alle del i vinhusets aktiviteter.

Huset fokuserer på en lille produktion pr. hektar og dyrker kun de mest modne vinstokke, og vinene fremstilles altid af nøje udvalgte druer. Flaskelagring og fadlagring foregår i temperaturregulerede omgivelser ud fra metoder, som har været i familiens eje igennem generationer.

 

Her i butikken har vi foreløbigt fået fire varianter hjem – som alle er særdeles anbefalelsesværdige.

 

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*