Champagne!

Nu er det snart nytår, så det ville passe dårligt, hvis denne I ikke skulle have et lille indlæg om noget, som er særligt passende og oplagt for et nytårsindlæg, nemlig Champagne. Vi er mange, som skal nyde et glas (eller flere), når klokken slår 12 midnat på årets sidste dag. Men hvad ved I egentlig om denne ædle mousserende drik?

Regionen og historien

Champagne er en region i Frankrig, som består af byerne Épernay og Reims. Markerne i dette område er fulde af vinstokke, med druesorterne Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir. Der er i alt ni godkendte druesorter i regionen.

Bureaukrati er ikke uden grund et fransk ord, og i Champagne-regionen er der en særlig champagne-komité, som udskriver lovene for Champagne-produktionen, som skal opretholde kvaliteten. I øjeblikket er det huset Bollinger, som sidder på formandsstolen. Reglerne afgør, hvor meget der må produceres, hvordan vinstokkene må beskæres, hvilke druesorter der må bruges og en masse andre ting, som kan have indvirkning på smag, krop og farve. Reglerne er til for at beskytte navn og kvalitet. Champagne er et beskyttet varenavn, og derfor må mousserende vine fra andre lande og regioner ikke kaldes for Champagne.

Landskabet i Champagne.

Kulsyren i en Champagne opstår under gæringen. Denne proces var bestemt ikke elsket for 500 år siden, da man betragtede kulsyre i vin, som en fejl, og skete det, blev vinen ofte hældt ud med undtagelser. Den første Champagne med kulsyre opstod ved et tilfælde, og trykket i flasken gav straks vinen rygtet som djævelens vin, da flasker eksploderede og korkpropper sprang i kælderen, som forståeligt nok skabte stor ravage. Da glaspustningsteknikken kunne udvikle flasker, som kunne modstå det høje tryk, steg Champagnen med kulsyre voldsomt i popularitet og især ved de engelske of franske hoffer, og i dag nydes den også ved specielle lejligheder og som et tegn på rigdom.

Prestige cuvée: Dette er en Champagne som betragtes som toppen hos et vinhus. Berømte eksempler er Louis Roederers Cristal, Laurent-Perriers Grand Siècle, Moët & Chandons Dom Pérignon.

Blanc de noirs: Denne Champagne er en hvidvin, som er produceret udelukkende af sorte druer.

Processen for en god Champagne

Méthode Champenoise er den traditionelle metode, når man laver en Champagne. Efter den primære gæring og aftapning igangsættes den sekundære gæring, som sker efter, der tilsættes adskillige gram gær og store sukkerkrystaller. Officielle regler kræver, at denne proces skal tage minimum halvandet år, så den fulde smag og kompleksitet kan udvindes. Efter denne tid, er der opstået en betragtelig mængde kulsyre i flasken. Når Champagnen er lagret tilstrækkelig tid, manipuleres flasken så gærresterne sætter sig i toppen af flaskehalsen, ved at kældermesteren vender flaskerne 12,5 grader hver dag, indtil gæringsprocessen er færdig. Den køles så, og halsen fryses til is. Dette gør man, så man sikkert kan fjerne kapslen og sætte korkprop i uden at lette trykket i flasken og udløse kulsyren.

Blanc de blancs: Dette betyder en Champagne, som er lavet af hvide druer, som bruges til at klassificere en Champagne lavet på udelukkende på Chardonnay-druer.

Rosé Champagne: Den laves ved at hælde en lille smule rødvin af Pinot Noir på en cuvée. Den opnår en blød og følsom smag, og den er især populær for dens farve i mange lande.

Den store Dom Pérignon

En Dom Pérignon er en årgangs-Champagne lavet af Champagnehuset Moët & Chandon. Den er opkaldt efter benediktinermunken af samme navn, som havde en markant indflydelse på kvaliteten og produktionen af Champagne. En Dom Pérignon er altid en blanding af Pinot Noir og Chardonnay-druer. Dog ændrer den endelige komposition sig fra årgang til årgang. Antallet flasker, som laves i hver årgang er ikke fastsat, men der vil dog være minimum to millioner ude hver årgang. Den nuværende årgang af Dom Pérignon er fra 2009, og den nuværende årgang af Dom Pérignon Rosé er fra 2004.

Benediktinermunken Dom Pérignon er berømt for at forædle adskillige teknikker til at lave Champagne.

Dom Pérignon opfandt ikke Champagnen selvom, der er mange der tror dette. Men han skabte dog og optimerede adskillige teknikker, som forædlede vinen og skabte den rette balance i mellem ingredienser og elementer. For eksempel opfandt han metoden, hvorpå man laver klar hvidvin af sorte druer. Han var også i stand til at få vinen til at holde på sit naturlige sukkerindhold, hvorefter den sekundære gæring kunne begynde, og han forudså hvornår, aftapningen skulle ske, så den rette mængde kulsyre blev fanget i flasken. Desuden begyndte han at bruge kork i stedet for træ, som blev fastspændt med snor af hamp dyppet i olie.

Vi ønsker alle vores kunder og medlemmer af vinklubben en glædelig jul og et godt nytår med masser af Champagne!


Her på falderebet, får I lige en stærk liste med Champagne og mousserende vine!

Fransk Champagne

Dom Perignon Brut – Normalpris kr.1250,-

Piper-Heidsieck Brut – Normalpris kr. 339,95

Laurent-Perrier Brut – Normalpris kr. 339,95

Laurent-Perrier Demi Sec – Normalpris kr. 339,95

G.H. Mumm Brut – Normalpris kr. 339,95

G.H. Mumm Demi Sec – Normalpris kr. 339,95

Mailly grand Cru Brut – Normalpris kr.  359,95

Henriet-Bazin Grand Cru – Normalpris kr. 299,95

Louis tollet Premier Cru Brut – Normalpris kr. 279,95

Charles Montagne Brut – Normalpris 179,95

Charles Montagne Demi Sec – Normalpris 179,95

Fra Spanien

Parxet Reserva Brut – Normalpris 109,95

Parxet reserva Demi Sec – Normalpris 109,95

Fra Italien

Martini Asti Spumante – Normalpris 79,95

Martini Asti Brut – Normalpris 79,95

Piemonte Moscato Sød – Normalpris 89,95

Derudover har vi en lang række andre mousserende vine –  så kom trygt ned i vinafdelingen hos MENY Borups Allé og tag en snak med os om det rette valg til nytårsaften.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*