Bordeaux – Mere end bare en tradition

Denne jul har vi, traditionen tro, særligt fokus på Bordeaux og de forskellige vine, der kommer fra den venstre og højre bred af Gironde-floden. Du kan bl.a. læse om de to vigtigste druer fra Bordeaux, som er cabernet sauvignon og merlot, symbiosen mellem dem og historierne bag de dejlige druer. Men lad os starte ved begyndelsen.

Hvor er Bordeaux, og hvad gør vinen så særlig?

Bordeaux er intet mindre end verdens vigtigste og mest kendte vinregion og ligger i det sydvestlige Frankrig rundt om storbyen af samme navn. Igennem regionen går Gironde-floden, som opdeler den i øst og vest. Dette er altafgørende for Bordeaux-vin, da især jordbunden er meget forskellig på højre og venstre side af floden.

Uanset om du køber Bordeaux-vin fra højre eller venstre bred, er én ting dog sikker. Vinen er af aldeles høj kvalitet og har altid været det – du kender måske det luksuriøse og eftertragtede vinhus Château Mouton Rothschild? Derudover er “bundniveauet” kun blevet højere, og området er stadig i rivende udvikling.

Gironde-floden har to vidt forskellige bredder

Hvad er forskellen på vinene fra højre og venstre bred?

 Som nævnt er den største forskel på højre og venstre side af Gironde-floden jordbunden. Derfor producerer bl.a. Pomerol og Saint-Émilion rødvine på merlot på den højre bred. På venstre bred af Gironde-floden findes Médoc og Graves, hvor cabernet sauvignon er den primære drue.

Disse to druer er arketyper inden for rødvinsdruer og dyrkes overalt i verden. De hører dog hjemme i Bordeaux, hvor druerne har deres arnested og bedst kommer til udtryk i vinen.

Cabernet sauvignon – kongen af venstrebredden

Cabernet sauvignon dominerer både beplantningsmæssigt og karaktermæssigt på venstrebredden, hvor jordbunden hovedsageligt består af grus og sten. Det er en vigtig faktor, da en jordbund af grus er en løs og mager jordbund, og druen arbejder hårdt for at vokse, med rødderne langt nede i undergrunden for at hente næring.

Det hårde arbejde betaler sig selvfølgelig. Der kommer nemlig gode druer ud af det. På overfladen er en gruset jord også god til at reflektere sollyset, holde på varmen og skabe fotosyntese. Det er særligt en god hjælp for druen, da den har en tyk skal og modnes langsomt.

Merlot – dronningen på højrebredden

På højrebredden har merlot det lidt nemmere i den bløde jordbund. Den er nemlig ikke præget af kalksten og ler fremfor sten og grus. Da ler er en blød undergrund, som holder godt på vandet, er det noget nær perfekt for merlot’en. Plantens rødder skal nemlig ikke søge helt så langt ned for at få næring.

Ler er også en fed jordbund, som giver smidighed og rundhed i vinens smag. Geologisk set er man næsten altid begejstret for kalksten. Det gør sig godt som vinterroir, og giver vinen en klarhed, renhed og mineralitet, der er til at smage på.

Royal symbiose i druer

De to druer dominerer altså hver deres side af floden og lever under forskellige jordbundsforhold. Disse forskelle karakteriserer ikke bare druerne, men også Bordeaux-vine generelt. Druerne kommer nemlig sjældent alene, og går nærmest i symbiose når de mødes.

Den flotte struktur, frugtige toner og stramme tanniner i 100% cabernet sauvignon, kan for nogle blive lige lovligt firkantet. Omvendt kan 100% merlot også blive lidt for mild og blød, og kunne have glæde af at blive strammet lidt op med noget cabernet sauvignon. På samme måde kan den også få lidt blødere kanter af en smule merlot. Druerne følges altså let ad og gavner begge en god flaske Bordeaux-vin.

Se det store udvalg af Bordeaux-vine

Vi har vine fra både højre og venstre bred her i MENY Borups Allé Food Market, og vi har altid en håndfuld gode råd og giver dig en grundig vejledning til den bedste Bordeaux-vin, eller andet du kunne have interesse i.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*