Bodega Norton: Størst i Argentina

Kæreste vinklub og alle andre, som læser med! Temaet for dette blogindlæg omhandler en af Argentinas førende vinhuse, nemlig Bodega Norton, som vi fremover kommer til at have i sortimentet her i MENY Borups Allé. Vi kommer ind på historien om huset, området hvor vingårdene ligger, deres vision for dét at lave vin og så runder vi indlægget af med en lille gennemgang af nogle Bodega Nortons fremragende vine.

Bag om Mendoza-provinsen

Bodega Norton blev grundlagt i 1895 af den engelske ingeniør Sir Edmund Palmer Norton, som skabte sine første produktioner ud fra nogle importerede franske vinranker. Sir Edmund var oprindeligt i Argentina for, at bygge en jernbane igennem Andes-bjergene, men han faldt pladask for Mendoza terroir – Mendoza-provinsen.

Vi spoler lige lidt over 100 år frem til 1989, hvor den østrigske forretningsmand, Gernot Langes-Swarovski køber Bodega Norton, da han spotter potentialet i traditionel argentinsk vin. Som årene går, udvikler vinhuset sig hastigt, og det begynder at vinde stor anerkendelse for dets produktionsmetoder, kvalitet og innovation. Alt i alt består Bodega Norton af fem vingårde, som sammenlagt spreder sig over 1.200 hektar.

Mendoza-provinsen grænser sig op ad Andes-bjergene og Chile.

Bodega Norton befinder sig i Mendoza-provinsen, som er beliggende ved foden af Andes-bjergene. Således ligger alle fem vingårde 700 meter over havets overflade eller mere.  Klimaet er tørt, og det giver druerne helt optimale vilkår for at udvikle aroma, sødme og blødhed. Dog er det ikke kun områdets klima, som skaber den høje kvalitet, men også alderen på vinrankerne tager en del af æren. Gennemsnitsalderen for vinrankerne er på ca. 30 år, men Bodega Norton har vinranker, som er helt op til 80 år gamle.

Mendoza-provinsens klima er typisk kontinentalt, tørt med masser af sol. Der forventes årligt nedbør på mellem 150 mm og 350 mm, som godt kan udmønte sug i hagl, hvilket skaber betydelige problemer på vinmarkene. Somrene er typisk varme med temperaturer over 30 grader, hvor vintrene godt kan være relativt kølige, men behagelige.

Nummer 1 i Argentina

Bodega Norton har fokus på at være nummer 1 i Argentina blandt vinhuse. De ønsker at være anerkendt for deres professionelle og ærlige tilgang til vinproduktion. Det er ren kærlighed til naturen, området og selve vinens kvalitet, som motiverer dem. Derfor er de også en af de mest moderne vinproducenter af vin i Argentina. Deres motto, ”Living a Passion”, betyder i al sin enkelthed at gøre noget med hjertet, kreativiteten og kærligheden og at give noget af sig selv til sit værk.

Bag Bodega Nortons filosofi ligger 5 kernepunkter, de værner om.

I Mendoza dyrkes over 70 % af Argentinas samlede årlige vinproduktion, som er på halvanden milliard liter vin. Denne produktion er steget voldsomt de sidste par årtier, og det har skabt en profitabel, men også meget spændende vinturisme. Denne udvikling er Bodega Norton en af hovedarkitekterne bag.

Deres primære druer er Malbec, Merlot og Cabernet Sauvignon og til hvidvin, dyrker de Torrentés og Sauvignon Blanc. Især deres Malbec har høstet stor anerkendelse de sidste 20 år. I det nye årtusind, blev Bodega Norton også den første producent i Argentina af mousserende vine. Successen understreges især af, at de er med på den renommerede top 100 liste fra Wine Spectators.

 

Bodega Nortons vinportefølje

Norton Coleccion

I Mendozas tørre klima modner druerne helt optimalt inden høsten. Det giver vinene en frugtig aroma, sødme og blødhed. Nortons udvalg af vine på forskellige druer er en invitation til at opdage de særlige egenskaber ved hver enkelt druesort. Norton Coleccion er en kollektion af friske og frugtige vine, som er nemme at drikke.

Barrel Select

Barrel Select har både de frugtige karakteristika (som friskhed og sødme) og dem fra egetræet (røgede og ristede nuancer), hvilket bidrager til vinens kompleksitet. Dette opnås ved, at man kun lagrer noget af vinen på franske egetræsfade og efterfølgende kombinerer den lagret del med frisk vin. Resultatet er en delikat balance mellem frugt og eg, hvor aromaer og smagsnuancer fra hver vinblanding kombineres med ristede noter fra egetræet.

Reserva

Reserva-vine er præget af elegance og kompleksitet. For at opnå disse karakteristika dyrker man kun på 30-50 år gamle vinstokke, med lav udbytte per vinstok. Vinen får yderligere kompleksitet, når den bliver lagret på omhyggeligt udvalgte egetræsfade. Til sidst lagres vinen i 12 måneder på flasker for at opnå den optimale balance.

Privada

Navnet Privada refererer oprindeligt til Bodega Nortons private reserve vin, som kun blev delt med de nærmeste. Det er en silkeblød og harmonisk blanding af Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot, hvor druerne kommer fra 50–80 år gamle vinstokke. Privada repræsenterer den fulde karakter af Bodega Norton samt et perfekt eksempel på en kombination af innovative teknologier og generationer med praktisk erfaring.

 

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*