Beaujolais & det danskejede vinslot

Beaujolais er en egn i Frankrig beliggende mellem Lyon og Mâcon. I den østlige del af regionen fremstilles der vin på vinareal på ca. 16.000 ha.

Formelt set er Beaujolais en del af Bourgogne, og repræsenterer både areal- og produktionsmæssigt ca. 1/2 af Bourgogne.

Ser man bort fra geografien, har de to områder dog ikke meget tilfælles. Det er hovedsageligt rødvin der bliver produceret i Beaujolais, af druen Gamay, som næsten eksklusivt dyrkes i netop Beaujolais-regionen.

Vinen

Beaujolais-vine er kendte for at være lette, lyse, og ikke mindst meget frugtagtige og saftige. Vinene er lavet til at blive drukket unge og afkølede, som et mere let og friskt rødvinsalternativ til rosé eller hvidvin.

Beaujolais-vine er desuden aromatiske vine med meget lidt garvesyre, hvilket især smages i Beaujolais Nouveau – årets nyeste høst. Beaujolais Nouveau har været en stor kommerciel succes siden 1950’erne.

Man må heller ikke snyde sig selv for at smage en af de 10 intense Grand Cru Beaujolais-vine, som er 10 meget forskellige, gode vine, der kan fås til en billigere penge end f.eks. en rigtig god ‘ægte’ Bourgogne. Bortset fra Regnié, må alle Grand Cru-vinene deklareres som bourgogne-vin.

De ti Grand Cru-vine
  • Brouilly
  • Côte-de-Brouilly
  • Chénas
  • Chiroubles
  • Fleurie
  • Juliénas
  • Morgon
  • Moulin-à-Vent
  • Régnié
  • Saint-Amour

De mere koncentrerede Beaujolais Villages avles i udvalgte landsbyer i Beaujolais’ nordlige del, hvor Grand Cru-vinene også fremstilles. Villages-vinene er kun en smule dyrere end en ordinær Beaujolais AOC, men smagsmæssigt kan Villages en del mere.

Château Grand’ Grange – det danskejede vinslot

De to danske advokater, Marianne Philip og Per Håkon Schmidt, købte vingården i 2009, og har i flere år leveret vin til os her på Borups Allé.
Château Grand’ Grange, som er fra 1842, er et danskejet vinslot i Beaujolais, mere præcist beliggende i en lille charmerende fransk landsby ved navn le Perréon. Le Perréon er en af de 38 byer som har ret til at benytte betegnelsen Beaujolais Villages.
Château Grand’ Granges rødvine har fået både guld-, sølv- og bronzemedaljer i samtlige år siden Marianne og Per købte vingården i 2009, ligesom gården er omtalt i den franske vinguide Guide Hachette.
Et udvalg af de fantastiske vine fra Château Grand’ Grange. Der er frit valg på alle 4 varianter Viognier, Chardonnay, La Cascade og Rosé til kr. 99,95.-
Vinstokkene er i gennemsnit 37 år gamle, hvilket giver relativt kraftige og udtryksfulde vine, og druerne håndplukkes og sorteres i marken. Rødvinen gæres dels på afstilkede druer, dels på klaser – den traditionelle Beaujolais Villages-metode – for at opnå den ønskede frugtige karakter.

Marianne og Per købte Grand’ Grange med store ambitioner om at fremhæve Beaujolais-vinenes særlige kvaliteter, som ofte står i skyggen af den pompøse Bourgogne.

Druerne behandles dog på samme måde som i Bourgogne, men druerne plukkes når de er på toppen af deres modenhed, for at give Beaujolais Villages-vinen den frugtige smag af modne bær.
Per i gang med produktionen

Nye tider hos Château Grand’ Grange.

Vingården er på i alt 14 ha vinmarker, som drives med så lidt sprøjtning som muligt, og fra næste år, får gården papir på, at driften sker efter sustainable – bæredygtige – principper.

Siden danskerne overtog vingården, er der kommet gang i produktionen. I 2009 blev der produceret to rødvine på gården. I dag producerer de både den frugtige, fyldige og runde rødvin Cuvée La Cascade, som har smag af hindbær og kirsebær, den egetræsfadlagrede rødvin La Tour, Grand Cru-vinen Fleurie, samt den frugtige hvide Chardonnay, Beaujolais Blanc, som er frisk og afrundet med citrus, lime og grape smag.
For nogle år siden plantede Per og Marianne Syrah-druen fra Rhonedalen, som vingården ligger lige på grænsen af. 2015-høsten er den første som er hældt på flaske.
Vi glæder os til at se jer og smage på herlighederne!

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*