Aussie-wine – Australsk vin

De laver vin i Australien. De laver rigtig meget vin i Australien. Faktisk er Australien verdens fjerde største eksportør af vin med omkring 750 millioner liter hvert år, og industrien anses som en stor del af den australske økonomi. Samtlige stater producerer vin, og der er i skrivende stund mere end 60 anerkendte regioner samlet på i alt ca. 160.000 hektar. Klimaet i Australien giver også mulighed for en bred vifte af druer, der i blandt nogle af de mest kendte, for eksempel Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot og Pinot Noir.

Hunter Valley Vineyard

En yngre nation med en lang vinhistorie

Vinhistorien i Australien er en hel del længere end historien om Australien som nation. Helt tilbage i 1788 blev vinstokke bragt fra Kap Det Gode Håb til den britiske straffekoloni, New South Wales. Det lykkedes ikke helt i starten, men med tid, tålmodighed og hårdt arbejde, kunne man endelig stable en ordentlig vinproduktion på benene. Så tidligt som i 1820’erne kunne man købe importeret australsk vin, og op igennem det 18. århundrede blev vinproduktionen udvidet med flere druesorter, men det var først da frivillige europæiske nybyggere kom til, at kvaliteten blev højnet overordentligt. Særligt vinbønder fra Preussen og Schweiz var i stand til at gøre en forskel med deres evner og viden.

Australsk vin opnåede en relativ tidlig succes inden for den konservative verden af vin. På Wien-udstillingen i 1873 blindsmagte franske dommere på vine fra Victoria, men trak sig i protest, da de fandt ud af, hvor vinen stammede fra. De mente ikke at vin af sådan en fin kvalitet kunne komme fra andre steder end Frankrig. Australsk vin fortsatte med at klare sig godt og vandt flere priser. Deres position på verdensmarkedet blev dog først for alvor etableret fra 1970’erne. Man satte alle sejl ind for, at kunne producere langt mere end før og i en høj kvalitet og det er denne strategi, som siden har givet et kæmpe eksportboost  – til USA og Storbritannien især.

South Australia – halvdelen af butikken

På trods af at man producerer vin i alle territorier i Australien, så er South Australia suverænt den største vinproducerende stat af dem alle. Territoriet er ansvarlig for over halvdelen af hele landets samlede produktion, og det er særligt fordi, geografien og klimaet er varierende, så meget som det er, at man kan producere en bred række forskellige druer, lige fra den køligere vinregion, Clare Valley, hvor man laver Riesling, til den varmere region, Barossa Valley, som med et varmt klima giver modne og frugtige Shiraz-vine. Man dyrker vinen lige fra 0 til 600 meter over havets overflade.

Penfolds har været dominerende i Australien langt tilbage i tiden.

Penfolds – Australsk vinhus med kultstatus

Tilbage i 1844 emigrerede Christopher og Mary Rawson Penfold til Australien. Med sig havde de medbragt franske vinstokke, der blev plantet straks efter de ankom til deres nye hjem The Grange. Christopher var uddannet læge, og som mange andre læger var han overbevist om, at vin havde en positiv virkning på krop og sjæl.

Vinproduktionen begyndte løbende at overtage lægegerningen, og i 1907 var Penfolds South Australias største vineri. I 1951 var Max Schubert manden, der skulle føre Penfolds videre, og derfor tog han til Frankrig for at studere vinproduktion.

I Bordeaux blev Schubert så fascineret af deres måde at opbevare og bruge fade og kældre på, at han tog ideen med sig til Australien. Tilbage i Australien var han på udkig efter den rette drue til Penfolds kommende vin og her faldt valget på Shiraz, som blev høstet fra egne marker i Barossa Valley. Kombinationen af opbevaringen og druerne gav Australien sin første kultvin, nemlig Vintage 1951.

Den fine og anerkendte Grange.

Penfolds Bin 389
Siden succesen med Vintage 1951 eksperimenterede Schubert med nye vine, og i dag er Penfolds bl.a. kendt for de eksklusive Grange vine. Grange vinene ligger i den dyre ende, og derfor har Penfolds også skabt den mere prisvenlige Bin 389, der i dag har opnået klassikerstatus blandt mange vinelskere.

Bin 389 er lavet på et blend af Cabernet Sauvignon og Shiraz druer, der kommer fra forskellige vinmarker i South Australia. Vinen gærer på en kombination af ståltanke og egetræsfade, og herefter lagres de 12 måneder på et og to år gamle egetræsfade.

Farven er flot dyb mørkrød på grænsen til det sorte. Duften er intens og yderst kompleks med toner af brombær, solbær, figner, anis, eukalyptus og dadler. Smagen er tæt, sød og frugtig. Der er fine jordagtige noter og søde krydderier som lakrids og anis.

Penfolds Grange vine er langt fra billige, men med Penfolds Bin 389 får du en vin, der på mange måder minder om Grange, men til en brøkdel af prisen. Bin 389 kaldes også fattigmands-Grange, men det skal slet ikke forstås negativt! Det er en fantastisk vin, der ældes med ynde de første 10-20 år – og nogle af de bedste årgange kan lagres i 30 år.

Kultvinen Bin 389.

Vinen kan både nydes alene, men går også godt til vildt, duer, lam samt stærke og modne oste. Deres udvalg tæller alt fra portvine til rødvine, og du finder både en Penfolds, der går godt til julemaden og til grillmaden. Hos MENY Borups Allé finder du både de eksklusive Grange vine og den prisvenlige Bin 389. Den amerikanske publikation Huffington Post kaldte tilbage i 2012 Penfolds ”den dyreste vin solgt direkte fra en vinmager i verden.” Dette var vinen 2004 Block 42, som kun blev solgt i små glasampuller. Hver enkelt ampul blev sat til salg for ikke mindre end 168.000 amerikanske dollars. Ampullerne er designet og håndblæst af den australske glaskunstner, Nick Mount.

Udvalget af Penfolds hos MENY Borups Allé.

Den ældste vinmager i Victoria

Den første vingård i Victoria blev etableret i 1838 ved Yering Station. De skotskfødte Ryrie-brødre vandrede ind i Yarra-dalen og erhvervede sig 43.000 hektar og navngav deres lang Yering, som er det aboriginale navn. Brødrene plantede to druesorter, men primært brugte jorden til deres kvæg. I begyndelsen af ​​1850’erne tog Paul de Castella ejerskab af Yering Station og begyndte at udvikle sig fra, hvad der primært forblev en kvægstation til et vartegn for vinfremstilling i Victoria.

Efter at have skiftet hænder flere gange i løbet af de tidlige til midten af ​​1900’erne, blev Yering Station købt af Rathbone-familien i 1996. Som elskere af vin havde Rathbone-familien overvejet tanken om, at blive vinproducenter i mange år. Efter at have plantet Laura Barnes Vineyard i 1995 og med familiens baggrund inden for landbrug, produktion og deres passion for vinindustrien, var købet af Yering Station et tydeligt fremskridt. Denne naturlige fremgang kombineret med en kombination af familietalenter tillod dem at udvikle en succesfuld virksomhed omkring kvalitetsvin. Rathbone-købet af Yering Station var et stort år for ejendommen, hvor de kunne frembringe det succesfulde venture med Champagne Devaux.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*