Vi ❤️ rosé!

Vi kan ikke sige det mere tydeligt – vi ELSKER rosé! Så meget, at vi faktisk har Danmarks største udvalg med mere end 70 forskellige rosévine.

Sortimentet af vores rosévine er fast, så i løbet af hele foråret og sommeren kan du altid sikre dig netop din yndlingsrosé til lejligheden.

Se et udvalg af vores rosévine i vores roséfolder her.

I er også altid meget velkomne til at kigge forbi vinafdelingen og få en introduktion til udvalget.

Provence – området hvor de fleste rosévine kommer fra.

Rosévin er blevet populær som aldrig før. Mange har fundet ud af, at en god og kold rosé snildt kan erstatte en rødvin på en varm sommerdag, og er en glimrende ledsager til f.eks. grisekød, lam, kylling og kalvekød.

Halvdelen af alle rosévine fremstilles i Frankrig og kommer fra Provence. Faktisk er op mod 80% af alle vine som fremstilles i Provence, rosévine. Rosévinen fra Provence er tør og frugtagtig og perfekt som sommervin, aperitif, med en salat eller til typiske Middelhavsmåltider.

Côtes de Provence er et stort område, der dækker Côte d’Azur (også kaldet Den Franske Riviera) fra Marseille til Nice.

Jord, druer og teknikker kan variere, men én ting forbliver sikkert og er gældende for alle –  solen.

Læs mere om Provence her

 

Blander man så bare rød- og hvidvin, som bliver til rosé?

Rosé er IKKE lavet ved at blande rød- og hvidvin, men derimod ved at begrænse mostens kontakt med skindet, hvor al farven sidder. Typisk er macerationen, eller udblødningen, hvor man trækker farven ud af skallen, ca. 7 dage ved produktion af en normal rødvin. (Macerationstiden er ofte længere end 7 dage, men det er for at få garvesyren med fra skallen). Ved produktion af rosévin foregår macerationen fra nogle få timer til ca. ét døgn. Alt efter macerationstid, og hvilken druetype man bruger, kan farven på rosévine variere meget. F.eks. kan vine lavet på Cabernet Sauvignon og Syrah give meget mørke rosévine, på grund af den tykke, og farveholdige skal på druen.

Det sjove er, at i meget gamle dage, var denne lyserøde drik, der først de seneste år er blevet populær herhjemme, stort set det eneste vin som man drak. Den lyserøde farve var ganske enkelt farven på rødvin. Før det 17. århundrede, var teknikken i vinproduktionen så dårlig, at alting blot skulle overstås. Druerne skulle plukkes, presses, udblødes og gæres i en ruf, så vinen ikke fik nogle sygdomme undervejs. Resultatet var en lyserød ”rødvin”, på grund af den ultrakorte maceration. Efterhånden blev teknikken dog forbedret, så rødvine fik den mørke farve vi kender i dag.

De fleste rosévine, der bliver solgt i Danmark, er tørre, men i USA producerer de en pudsig variant, som aldrig rigtig er slået igennem herhjemme. Det er den såkaldte Blush Wine. I 1970’erne var efterspørgslen på hvidvine så stor i USA, at man eksperimenterede med at lave hvidvin på blå druer, for dem havde man nemlig flest af. Hos én af producenterne, Sutter Home, gik noget dog galt under gæringen på et tidspunkt, da de ville lave en White Zinfandel. Gæringen gik pludselig i stå, mens der stadig var sukker tilbage, så resultatet blev en pinkfarvet og sødlig vin som på trods af den fejlslagne gæring, alligevel smagte godt og som hurtigt blev lanceret på markedet som ‘Blush Wine’. Det blev en overvældende succes i USA.

En anden sød rosé, som for nogle år siden var meget populær, er det mousserende firserikon Mateus Rosé fra Portugal. Den ser man, ligesom Lambrusco heller ikke meget til mere, og den er lykkeligvis mere eller mindre forsvundet til de evige vinmarker.

 

Overrask dine gæster med en brombærkage med lækker rosémousse. Få opskriften her

Tør eller sød rosé?

Tør rosé er som en tommelfinderegel bedst til mad som eksempelvis pasta, kylling, fisk, salat og lyst kød. Den tørre smag er med til at fremhæve nuancerne i maden.

Sød rosé går godt til stærk og krydret mad. Det søde i vinen er med til at afrunde de stærke krydderier og gør vinen og maden harmonisk og fuldendt.

Rosévin smager bedst ved 9 – 12 grader. Vinen opnår hurtigt temperatur i glasset, så servér den gerne direkte fra køleskabet.

Overvejer du at servere rosé for din gæster til dit næste arrangement eller middag, kan du roligt købe rigeligt. Hvis der bliver noget tilovers tager vi det selvfølgeligt altid retur.

 

Hvor kommer de bedste rosévine fra?

Måske lidt forudsigeligt, men efter min mening, kommer de allerbedste rosévine fra Sydrhône, Bandol og Provence. Her bliver vinene lavet på Grenache – som giver vinen et flot orange skær og Syrah og Mouvedre som begge giver mørkere og kraftigere rosévine. De fleste producenter af rosévine, producerer rosévine sådan lidt ”for sjov”, men i Côte d’Azur (Provence, Bandol og det sydlige Rhône) tager de rosévinen meget alvorligt, og flere producenter anser faktisk deres rosévin for at være på samme niveau som deres bedste rødvine. Og det kan altså smages, når producenterne gør sig umage, og tager tingene seriøst.

Derfor: Smæk noget grisebasse på grillen, lav en god salat, og drik en dejlig kold, gerne sydfransk rosévin til ude på terassen. Det er sgu’ da livet!

På gensyn i vinafdelingen – vi glæder os til at se dig igen!

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*