Ny ølafdeling i MENY på Borups Allé

Ombygning

I 2016 besluttede vi her i MENY på Borups Allé, at vi ville lave vores ølafdeling om. Vi mente, at det var muligt at gøre det endnu mere overskueligt for jer at finde rundt i diverse øl og en mindre ombygning i ølafdelingen var her den bedste løsning.

I midten af december 2016 gjorde vi så alvor af disse tanker, hvilket betyder at vi har opdelt lyst og mørkt øl hver for sig. På den måde har vi gjort det lettere at kende forskel på lys og mørk øl, da det ofte godt kan være lidt svært at se gennem flaskerne, hvis de står blandet. Der findes nemlig utallige afskygninger af både mørke og lyse øl, hvilket kan gøre specialøl til en jungle, hvis man går i dybden med det.

For at illustrere ovenstående pointe kan vi fortælle, at vores ølafdeling i øjeblikket rummer 329 forskellige varianter af specialøl.

 

 

For at nævne nogle af de mange spændende varianter har vi bl.a. øl fra det danske bryggeri Skovlyst, Lagunitas som er et amerikansk bryggeri, det norske bryggeri Nøgen Ø, Allendale og Shepherds Name fra England.

Til påske kommer der desuden nye varianter fra Grimbergen, – en Grimbergen Blanch som smager friskt og lækkert og er den perfekte øl til de varme sommerdage.

Ølguide til sommerens retter

Spekulerer du nogle gange over, hvad forskellen er på de enkelte øltyper? Vi har sammensat en lille ølguide til dig krydret med tips til hvilket retter som er bedst at spise til:

  • Pilsner/Lager

Pilsner og lagerøl har typisk en frisk, ren og let bitter smag, og egner sig fortrinligt til frokost på terrassen og sommerens picnic-ture ved skov og strand.

  • Hvedeøl

Hvedeøl er blødt, friskt og velduftende. Den er lækker som tørstslukkende aperitif før maden, men er også god til sprøde salater, lette fiskeretter og pølser på grillen

  • Lys ale

Lys ale byder på frugtighed og i nogle tilfælde bitterhed. Den er især egnet til sprødstegt fjerkræ fra grillen, fede fiskeretter eller det afsluttende ostebord.

  • Mørk ale

Mørk ale har som regel en kraftfuld smag af ristet malt, der passer rigtigt godt til robuste stegeretter med okse, kalv og flæsk, men også til saftige bøffer fra grillen.

  • Stout/Porter

Stout og porter byder på stor fylde og rige ristede noter. de er velegnede til maden ved bålet, ny røget fisk og chokoladefyldte desserter.

Udvikling hos mikrobryggerierne

Vi har flere forskellige specialøl der stammer fra mikrobryggerier rundt omkring i verden. Mikrobryggerierne har generelt været inde i en enorm udvikling de sidste 10 års tid og der er således kommet MANGE flere mikrobryggerier til i både i Danmark og i udlandet. Men Danmark er faktisk det land i verden med flest bryggerier per indbygger, hvilket er noget vi naturligvis kan se og mærke i ølafdelingen, med alle de spændende og lokale øl vi har på hylderne. For 10 år siden sad mikrobryggerierne på bare 0,75% af det danske marked, mens de i dag sidder de på ca. 6%.

Som en ny rekord, kom der alene i 2016 1.424 nye danske øl på markedet ifølge www.beerticker.dk – Her kan man også se hvor mange øl der er kommet på markedet siden 1999.

Kilde: Danske Ølentusiaster og Bryggeriforeningen

Herslev Bryghus

Vi har også en del specialøl fra det danske mikrobryggeri Herslev Bryghus. De laver enormt lækre og spændende øl, og de er en af de små spillere på markedet, da de kun har 2 ølbryggere og stadig brygger på en gård.

Herslev Bryghus blev grundlagt i 2004 af Tore Jørgensen. Tore havde i 1998 købt bindingsværksgården Toftegaard i Herslev, men besluttede altså i 2004 at starte Herslev Bryggeri. Herslev Bryghus leverer økologisk øl på flaske og fustage til udvalgte kunder i hele landet hver uge, og al produktion, brygning og salg foregår stadig kun på gården. Kvalitet er i højsæde hos Herslev Bryghus – både hvad angår smagskvalitet, produktion, tapning og de økologiske råvarer.

Herslev Bryghus dyrker selv økologisk byg, som danner grundlag for deres basismalt. Denne basismalt bliver flittigt brugt i deres øl. Humlen er forskellig fra øltype til øltype og selve humlesorterne bliver typisk valgt fra udlandet.

Det er vigtigt at understrege at Herslev Bryghus ikke bruger konserveringsmidler, enzymer eller genmanipulerede råvarer. Deres øl er typisk brygget på udelukkende vand, gær, humle, malt og ingredienser fra vores planterige her i Norden. Så hvis man går efter en dejlig naturlig øl er dette bryghus helt klart noget man skal prøve.

Kornet – som Herslev Bryghus selv dyrker – bliver sendt til maltning i Tyskland på malteriet Mälzerei Gebr, der efter sigende har utroligt dygtige fagfolk ansat.

Vi kan i hvert fald i høj grad anbefale at prøve en øl fra Herslev Bryghus. De smager bare dejligt.

I kan læse mere om Herslev Bryghus her

Foto: Herslev Bryghus

På gensyn!

Hvis I ikke har været nede og se vores ombygning i ølafdelingen, opfordrer vi til at komme ned i de hyggelige omgivelser og få en rundtur.

Vi ses!

2 Comments

  1. Jeg kan ikke dele linket…Facebook siger: “siden blev ikke fundet”
    øv øv, ville gerne dele med mine øl-glade venner

  2. Hej Marie

    Vi er utroligt glade for, at du vil dele vores budskab om vores øl-passion! 🙂 Hvad der præcis er årsagen til at der på Facebook står “siden kan ikke vises” kan kun Facebook svare på, men det ER i hvert fald muligt at dele linket. Så når du deler linket, skal du bare ignorere, at der står “siden ikke kan vises”. Folk kan altså sagtens klikke på linket alligevel. Ha’ en dejlig mandag 🙂

    Med venlig hilsen

    MENY Borups Allé

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*