Jan på tur i Østrig: den usandsynlige elitenation inden for vin

Dette blogindlæg skal handle lidt om østrigsk vin og om det, der er særligt kendetegnende ved vinproduktionen i Østrig. Derudover, skal vi også på en lille reportage. Vores kære vinmand, Jan, har været en tur i Østrig for at blende egen vin, som han har taget med hjem i butikken.

Østrig som vin-nation

Blot én procent af verdens vinproduktion stammer fra Østrig, men ikke desto mindre er landet anerkendt og velrenommeret inden for disciplinen. Specielt de sidste par årtier har kastet en del glans og fornemme priser af sig.

Det som kendetegner østrigsk vinproduktion er, at det hele foregår på små, strukturerede landbrug og omtrent halvdelen af dem råder over arealer på blot fem hektar. På trods af ulempen over ikke at have stordrift, så klarer østrigsk vin sig fremragende. Det gør den på grund af diversiteten ved, at så mange forskellige producenter bidrager til indtrykket. Og så hjælper det også, at Østrig ligger i en klimazone, som har markante årstidsskift og pæne temperaturudsving mellem dag og nat, hvilket resulterer i meget frugtrige og aromatiske vine, men dog på den anden side giver det øget syredannelse i de hvide vine. Derfor spænder den østrigske vinproduktion vidt – fra den lette, tørre hvidvin til den kraftige, fyldige rødvin og til de sødlige højkvalitetsvine.

Hvidvinsland

Som udgangspunkt kan Østrig godt kaldes for et hvidvinsland. Ca. to tredjedele af vinmarkerne er opdyrket med hvide druesorter. Grüner Veltliner er med sin friskhed og peber-krydrede aroma en fornem repræsentant for østrigsk vin. I dag nyder den stor anerkendelse i udlandet, ikke mindst i USA, hvor den blot kaldes Grüner. De østrigske Rieslinger befinder sig også oppe i verdenseliten med sammen med Riesling-vine fra Tyskland og Alsace.

Udvalget af hvidvine og druesorter i Østrig er omfattende. Man finder Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Tramineren, Bourgogne-sorterne Pinot Blanc, Pinor Gris og Chardonnay. Hertil kommer også vine på druerne Zierfandler og Rotgipfler, der udover på et lille område i Ungarn, udelukkende vokser i regionen syd for Wien.

Jan på opdagelsesrejse

I januar i år tog Jan på studietur til Østrig. Han var inviteret ned for at besøge vingården Weingut, Mchael Opitz, hvor han sammen med et hold andre vinentutiaster, skulle lave deres egen blendede vine.

På en af årets hidtil smukkeste dage ankom de til Wien og blev hentet af Michael, hvorefter de blev kørt ud til hans vinmarker i Burgenland. Michael er en vinproducent, som har mange bolde i luften, og han ønsker at gøre tingene på en anden måde end så mange andre vinproducenter. Michael Optiz har vinmarker på i alt 14 hektar og har samtidig også samarbejde med andre små vinbrug. Ude på vingården fik holdet smagt hans vine og fik historien om hans familie og den filosofi, som han laver vin efter. Det er udelukkende økologisk og med mindst muligt brug af kemi i markerne og til lagringen i kælderen.

Men turens formål var trods alt, at Jan og holdet skulle lave deres egen vinblend i både rød, hvid samt rosé.. Michael satte en masse flasker på bordet, og de startede med at blende den hvide. De fik en fornuftig start og på det sjette forsøg, sad den lige i skabet.

Rosé var dog anden sag og en svær nød at knække. Holdet havde udfordringer med forståelsen for de østrigske druer, tanniner, syreindhold med mere. Efter utallige forsøg rejste Michael sig op, tog den foreløbige roséblend og bad om to minutters pause. Han kom tilbage med blenden, og han havde altså givet den et magic touch og smagen var dér! Før manglede den lidt mere syre for at give struktur, men nu var rosévinen klar. I skal glæde jer til at smage den. Det blev til et super samspil mellem winemakeren og de vinfolk, som skal formidle vinen videre.

Det gik væsentligt bedre med rødvinen. Den blev ramt allerede i fjerde forsøg. Alle var enige om, at ville give vinen et blødt og frugtigt udtryk, så de tilsatte så meget Pinot Noir som muligt, og med de østrigske Blaufrankrich og Zweigel var karakteren også på plads!

Det er blevet til et begrænset antal flasker, da dette var første år, hvor Jan har været med i dette vineksperiment, som er blevet kaldt The Austrian Blend.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*