FLEXITARIAN – hvem, hvad, hvornår?

Meget tyder på, at den flexitariske bølge er kommet for at blive.

Vi hos MENY på Borups Allé vil gerne inspirere dem, der har lyst til, at udforske veganske produkter og -madlavning. Måske hører du til den gruppe, som allerede er med på bølgen?

Eller måske hører du til dem, som er nysgerrige, men synes, at det flexitariske er et meget nyt og – måske lidt for – ukendt territorium? 👽

Men før vi kaster os ud i, at udforske det veganske køkken, vil gerne fortælle lidt mere om, hvad den grønne trend og flexitarian egentlig er for en fisk (eller gulerod):

Flexitar, vegetar, veganer – hvad?

De mange begreber for de forskellige diæter, kostretninger og livsstile, der er oppe i tiden, er for mange lidt af en jungle at finde rundt i.

En kødfri kost går langt tilbage i tiden. F.eks. siges det, at flere af de store tænkere fra Oldtidens Grækenland, såsom Platon og Pythagoras, var vegetarer 🏛

Men faktisk opstod begrebet »vegetar« først i 1839, og betyder i dag en person som spiser planteføde, men som eventuelt  kan supplere med f.eks. mælk og æg; dvs. en vegetar spiser ikke kød og fisk.

Et udpluk af de veganske varer i vores butik på Borups Allé

Senere, i 1944, stiftede nogle vegetarer i Storbritannien The Vegan Society og begyndte at kalde sig for veganere.

Medlemmerne af The Vegan Society undgik alle animalske produkter, og var stærke modstandere af, at bruge dyr til føde eller andre formål. Vegansk kost er derfor altid, modsat vegetarkost, 100% fri for kød, mejeri, æg og andre animalske produkter.

I Danmark blev Dansk Vegetarisk Forening stiftet tilbage i 1896. Den danske forening har både veganere, vegetarer og flexitarer som medlemmer, og støtter alle valg, som reducerer forbruget af animalske produkter.

Som flexitar spiser du overvejende vegetarisk eller vegansk, men supplerer med animalske produkter – det er med andre ord en fleksibel måde at spise på.

For ca. 100 år siden, var det at spise flexitarisk, den normale måde at spise på i Danmark – selvom begrebet »flexitar« naturligvis ikke fandtes dengang.

Flexitarian – en stigende tendens hos danskerne

I Danmark har hver 3. af os, eller 42 % bevidst eller ubevidst én eller flere helt kødfrie dage om ugen.

Den kødfrie livsstil har på ganske få år vundet frem herhjemme, hvilket f.eks. ses i medlemstallene i vegetariske Facebook-fora, og de mange nye kogebøger og caféer, som fokuserer på plantemad.

Nyere danske flexitariske, vegetariske og veganske kogebøger

Mange af de danskerne, der dropper kød og evt. andre animalske produkter, gør det for at få glæde af de sundhedsmæssige fordele, der kan opnås ved en vegansk eller helt plantebaseret kost.

For andre er det dyreetik samt hensynet til klima og miljø der vejer tungest på vægtskålen, og motiverer til at spise mere plantebaseret. 

I andre lande er den kødfri tendens mere udbredt end herhjemme. I vort naboland Tyskland identificerer 5,2 millioner sig som vegetarer, og i Storbritannien spiser ca. 1,5 million personer helt vegetarisk eller vegansk.

Antallet af personer som spiser flexitarisk er formentlig endnu højere.

Flexitarian i MENY på Borups Allé

I vores butik vil vi gerne gøre det nemt at vælge kødfri kost til i hverdagen, hvis det er dét man ønsker. Derfor indførte vi i marts, som den første danske dagligvarehandel, et 100% vegansk univers i vores delikatesseafdeling.

Du kan vælge mellem – eller kombinere – fra 21 forskellige frisklavede veganske retter. Nogle er egnet til frokost ’to go’, andre skal du blot opvarme, når du kommer hjem. Alle retter er så vidt muligt økologiske.

Veganske retter i vores delikatesseafdeling

Ud over retterne i vores delikatesse, bestræber vi selvfølgelig os også på, at have et bredt sortiment af veganske produkter på køl, frys og hylden.

Følg med her på bloggen og på vores Facebook for meget mere flexitarian fremover. I kan se frem til tips til veganske alternativer, events, vores ”Flexitar-udfordring”, som starter senere på ugen, og meget mere.

Vi glæder os til at inspirere jer! 😃

2 Comments

  1. TAK! hvor er det lækkert at det endeligt bliver gjort mere “offentligt”. Tak skal i have, tusinde gange!

    • Kære Jesper, det var da sandelig så lidt – vi er glade for, at du kan lide det! VH MENY Borups Allé

1 Trackback / Pingback

  1. Flexitar-udfordringen: ugen der gik (3) -

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*