Flexitar-udfordringen: ugen der gik (1)

Læs mere om familien her og vores introduktion til FLEXITARIAN her

 

 

 

 

Flexitar-udfordringen: MENY Borups Allé udfordrer en af vores kunder til at spise flexitarisk i en måned. Familien på 4 – Siff (31), Ulrik (37), Sia (4) og Noah (1) vil forsøge at spise plantebaseret, uden kød, mejeriprodukter, æg og andet animalsk, fra morgen til aften, minimum 4 dage om ugen. Følg med hver weekend, når vi spørger dem, hvordan det gik.

Den første uge af flexitar-udfordringen er nu gået for vores familie. Vi mødte dem i mandags og spurgte hvordan det gik.

“Postkort” fra Siff, torsdag d. 11. maj 2017:

I går havde vi vores debut i vegansk aftensmad. Og vi startede stille ud med en af vores faste rotations-retter: mexicanske pandekager, eller mekaniske pandekager som Sia kalder det 😄 Vi får nok denne ret en gang om ugen, og nogle gange får vi kylling til og andre gange spiser vi bønner, som i går. Selvfølgelig plejer vi at få skyr til, men i går var jeg inspireret af Mia Sommers opskrift på tzatziki, hvor hun bruger sojayoghurt.”

Ugen der gik – de “mekaniske” pandekager med bønnefyld og tzaztiki-guacamole på sojamælk

Jeg lavede en tzatziki-guacamole og det smagte rigtig godt og begge børn spiste det uden at lægge mærke til den nye ingrediens. Og selvom det brændte lidt på (som det jo kan ske når man er alene med to børn), så røg bønne/tomat/kartoffel-fyldet også indenbords uden brok.. 😊 Ulrik var på arbejde og kom først hjem da børnene sov, men han spiste også en portion med stor velbehag.”

Hvordan er det gået? Har I “holdt” det med 4 hele dage?

Siff: Ja!
Ulrik: Ja, mere eller mindre. Vi har faktisk spist vegansk til aften 5 ud af 7 dage. Jeg glemte det dog en af dagene, og kom til at købe sådan en smørbagt croissant hos bageren..

Er der noget der har været svært indtil videre?

Siff: Det har været svært med Sia (datteren, red.), både mht. morgenmad og frokost. I starten smurte jeg den plantebaserede smørbare fra Naturli’ på brødet i madpakken, og det kunne hun godt lide. Så prøvede vi at lade det smelte på havregrøden til morgenmad, men der smagte det lidt surt.

Ulrik: Så opdagede hun, at smørret på brødet var anderledes, og ville ikke spise det. Måske pga. den dårlige oplevelse med havregrøden. Så fik hun det almindelige smør med. Og fik havegryn med mælk, da hun ikke havde lyst til havregrød. Naturli’s smørbare fungerer rigtig godt på brød – men ja, ikke på varm havregrød.

Tip: Find opskrifter på vegansk bolognese, mexikanske pandekager og falafler i pitabrød i Mia Sommers kogebog: »Vegansk velvære«. Bogen forhandles i vores butik på Borups Allé

Siff: Vi havde også købt det dér veganske paté-postej fra Hanegal, og det spiste jeg til frokost. Det var super lækkert. Men Sia ville ikke have det… så hun fik leverpostej og spegepølse.

Ulrik: Siff synes jo, at Sia skal vide, hvad det er for noget mad hun putter i munden. Så det er som om, at hun allerede inden hun har smagt det, har besluttet sig for, at hun ikke kan lide det, fordi hun ikke kender det. Så det er vist mere psykologisk, end det er smagen hun ikke bryder sig om. …Og ja, så er der ikke rigtig nok “plantemad” i kantinen på mit arbejde, til at jeg kan blive mæt, så der spiste jeg lidt kød.

Ugen der gik – vegansk bolognese

Hvad er så gået godt?

Siff: Aftensmaden er gået fint. Sia kunne ikke så godt lide linsebolognesen. Så gav vi hende naturel sojayoghurt fra Alpro i stedet, og det kunne hun godt lide. Med müsli, æble, og havregryn. Og generelt, så smager det jo godt.

Ulrik: Og det smager af meget. Man føler ikke, at man mangler noget. Og det har været ret overskueligt, at det “kun” er 4 dage om ugen. Så er det ikke så stressende.

Siff, sidst snakkede du om, at det måske ville blive lidt dyrere end normalt?

Siff: Det synes jeg egentlig ikke, at det er.

Ulrik: Kød er jo nærmest det dyreste. Salaterne i delikatessen var rimelig billige.

Siff: Mandelmælken, som jeg købte til min kaffe, var lidt dyr. Men jeg har fundet ud af, at man ret nemt kan lave det selv, så det tror jeg, at jeg vil kaste mig ud i… det havde jeg aldrig troet, at jeg ville høre mig selv sige, men det tror jeg, at jeg vil prøve. Det smager jo virkelig godt.

Ugen der gik – mandelmælk i kaffen og forvirring i supermarkedet… (og ja – kakaosmør er vegansk)

Du snakkede også om, at det måske var mere tidskrævende, og krævede noget særligt udstyr?

Ulrik: Vi har fundet vores foodprocessor frem fra gemmerne, og brugte den for første gang til aftensmaden… uden manual. Den kunne vi ikke lige finde. Så det tog faktisk lidt lang tid at lave linsebolognesen.

Siff: Men nu ved vi hvordan den virker. Ellers har vi ikke haft brug for noget mærkeligt udstyr. Det er gået ret smertefrit.

Hvad har I af planer for næste uge? Er der noget særligt I vil kaste jer ud i?

Siff: Vi skal besøge Ulriks forældre på lørdag, og overvejer at lave vegansk mad til dem. Hans forældre er meget glade for kød og fisk.

Ulrik: Især min far. Han elsker burgere.

…Følg med i næste uge, når vi spørger Siff, om hun fik lavet dén der mandelmælk og om hvordan det gik hos Ulriks forældre. Husk at I kan følge med på vores Facebook-side og her på bloggen for mere FLEXITARIAN. Vi ses på Borups Allé 💚

Kunne du også finde på at tage udfordringen op derhjemme? Fortæl os det i kommentarfeltet nedenunder.

1 Trackback / Pingback

  1. Flexitar-udfordringen: ugen der gik (3) -

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*