Flexitar-udfordringen: Mød familien

I kan læse vores introduktionsindlæg om FLEXITARIAN lige her

Flexitar-udfordringen: MENY Borups Allé udfordrer en af vores kunder til at leve flexitarisk i en måned. Familien vil forsøge at spise vegansk – dvs. uden kød, mejeriprodukter, æg og andet animalsk – fra morgen til aften, minimum 4 dage om ugen. Følg med herinde hver weekend, når vi spørger familien, hvordan det er gået. 

Familien hilser på købmand Torben Christensen foran MENY Borups Allé
Mød familien:

Siff (31) & Ulrik (37) er kærester på 13. år, og bor sammen med deres to børn, Sia (4) og Noah (1) et stenkast fra MENY Borups Allé. Siff arbejder med kommunikation og marketing, og er efter endt barsel nu jobsøgende. Siffs livret er thaimad. Ulrik arbejder til daglig som arkitekt hos Zeso Architects og har en forkærlighed for boller i karry. Sia går i børnehave og elsker pølser og spaghetti med kødsovs. Lillebror Noah går i vuggestue, og er, ligesom sin storesøster, svært begejstret for spaghetti med kødsovs…

Inden flexitar-udfordringen for alvor begynder, mødes vi med familiens kvindelige overhoved, Siff Alberti, i familiens hjem på Duevej. Her taler vi lidt om familiens nuværende madvaner og deres forventninger til udfordringen:

Hvad plejer I at spise til daglig?

Siff: Om morgenen spiser vi allesammen havregryn med mælk eller havregrød med rosiner. Ulrik får frokost i kantinen på arbejdet, og Sia får rugbrødsmadder med kødpålæg eller ost med i børnehaven. Jeg spiser rester fra aftensmaden dagen før, eller rugbrød med pålæg – avocado, hytteost og hummus er sikre vindere hos mig. Vi spiser meget indisk og thailandsk – asiatisk mad, generelt. Vi er ikke ’sovs, kartofler og steg’. Vi spiser faktisk aldrig sovs.

Hvem handler ind og laver mad hjemme hos jer?

Siff: I øjeblikket er det mest mig, da jeg jo er arbejdssøgende og har tiden til det. Men normalvis deles vi om det, og førhen, da vi begge var i arbejde, handlede vi stort ind sammen en gang om ugen.

Hvor tit handler I i MENY Borups Allé? Hvad synes I om butikken?

Siff: I hvert fald én gang ugentligt. Og jamen, de har jo det hele. Man kan gå ind og finde alt fra Aronia saft til vådservietter og gode færdigretter … ja, de har bare det hele.

Har I lagt mærke til de veganske retter i delikatesseafdelingen? Eller andre veganske produkter?

Siff: Vi kommer ikke rigtig i delikatesseafdelingen, så det har vi faktisk ikke lagt mærke til. Men jeg har lagt mærke til, at de har fået et større udvalg af sojaprodukter og veganske varer dér ved mejeriafdelingen; den slags produkter er blevet mere synlige i butikken.

Noah, familiens yngste, har inden flexitar-udfordringen en klar præference for spaghetti med kødsovs 🍝

Fortæl lidt om jeres forhold til madlavning 

Siff: Altså, der er helt klart stor madglæde hjemme hos os. Min kæreste er mere ‘feinsmecker’ end jeg er, og kan lide at eksperimentere med at bage brød og dyrke surdej, lave gryderetter og den slags. Han kan godt lide at stå i køkkenet og hygge sig med det. Jeg er mere sådan én, der er god til at tømme køleskabet og lave hurtige retter ud fra, hvad vi lige har.

Før vi fik børn, var det meget mere lækre salater og spelt og couscous og quinoa… nu er det trist, hvis vi laver noget lækkert, og børnene så ikke vil røre det med en ildtang. Så nu handler det mest om, hvad der er børnevenligt. Vi snakkede faktisk om det for nylig: “engang var der altid salat”! Nu laver vi måske en spidskålssalat, hvis vi er rigtig vilde. 

Kan I godt lide at eksperimentere med nye retter?

Siff: Vi kan egentlig godt lide at prøve nye ting. Hver gang der er noget nyt oppe i medierne som er super sundt, eller noget som bliver kaldt for ’superfood’, så skal vi da prøve det, ha ha .. 

Hvad er jeres erfaringer med vegetarisk eller vegansk mad? 

Siff: Vi har en del erfaring med vegetariske retter til aftensmad, f.eks. indisk mad med linser, og lignende. Vegansk mad har vi endnu ikke begivet os ud i herhjemme. Det har vi hverken haft fantasi eller overskud til. Faktisk er skyr og hytteost – som jo er meget lidt vegansk – en kæmpe del af vores ‘madkultur’ herhjemme. Vi bruger det til og i alt: mexicansk, dressing, frikadeller, omeletter… 

Hvad synes jeres datter (Sia) om ”plantemad”?

Siff: Hun elsker tomatsuppe! Jeg laver tit en slags gryderet, hvor det er kikærter, squash, og noget ruskomsnusk, og det kan hun godt lide. Hun er også begyndt at kunne lide spinat og spidskål. Så hun er ved at komme ud af sin ”kræsne fase”.

Sia, 4 år, er særligt glad for både smør, ost og pølse… 🐷🐮

Hvad tror du, at hun vil synes om udfordringen?

Siff: Jeg tror, at det bliver svært. Det er nyt, det skal serveres rigtigt, og hun skal være i godt humør. Hun ved ikke noget bedre end smør, ost og pølse! Så det bliver en udfordring.

Har I en holdning til bevæggrundene for at leve vegetarisk eller vegansk?    

Siff: Vi går begge to meget op i dyrevelfærd, og køber derfor næsten kun økologisk. Altså økologiske æg, mælk, ost og kødprodukter. Men ja, vi har jo ikke taget det skridtet videre, og spiser stadig kød. I forhold til børnene, vil vi gerne have, at de får god mad, som ikke er proppet med sprøjtegifter og mærkelige tilsætningsstoffer. Ulrik arbejder jo meget med bæredygtighed (hos Zeso Architects, red.), så det med at tænke over miljø og bæredygtighed er en naturlig del af vores hverdag. 

Har I selv overvejet at blive det – hvorfor/hvorfor ikke?

Siff: Ulrik er meget sådan: ”Jeg skal også være mæt”. Han har haft svært ved at vænne sig til den nye måde at være mæt på, med de vegetariske retter vi laver. Det er en anden type mæthedsfornemmelse, hvor det ligger lidt lettere i maven. 

Hvorfor er I friske på at tage flexitar-udfordringen op?

Siff: Jamen, det er rart at få noget inspiration til, hvordan man kan skære endnu mere kød ud af sin diæt. Man har ligesom de der 5-10 retter der går i rotation på rutinen. Og når man har så meget andet i hovedet, så er det nemt bare at gøre som man plejer. Så derfor er det fedt at få inspiration til en ny hverdag.

Siff & Ulrik på opdagelse i den veganske delikatesseafdeling

Hvad har I umiddelbart af forventninger til udfordringen?

Siff: Jeg er spændt på, om vi kan blive mætte, og om vi kan finde nogle ting, som vi alle sammen kan li’. Min forestilling om vegansk mad er også, at man skal have en masse avancerede maskiner i køkkenet, og måske bruge en time ekstra på madlavningen. Økonomisk har jeg også en forestilling om, at det er dyrere. F.eks. hvis vi skal finde alternativer til mælk og noget oste-agtigt. Vi har heller ikke det største madbudget. Men jeg ved også, at man kan nå langt med linser og bønner. 

Smagsmæssigt tror jeg, at det bliver lækkert. Jeg er ikke afvisende over for at prøve nogle af de mange erstatningsprodukter, men jeg synes lidt, at det er noget pjat, at det skal ligne kød. Der er jeg nok mere til at prøve det rene plantebaserede – altså uforarbejdede råvarer.

Hvad tror du bliver den største udfordring for jer?

Siff: Jeg er meget spændt på, hvordan vores datter reagerer på det. Hun har i dén grad sine egne meninger og præferencer og vaner, som er svære at bryde. Det bliver nok meget nemt for mig og Ulrik. Undtagen morgenmaden… der kører vi virkelig på rutinen med havregryn med mælk. 

Hvad tror du bliver sjovest?

Siff: Nye aftensmåltider. At få lov til at eksperimentere lidt, og prøve nogle nye ting af. Og forhåbentlig få nogle veganske retter ind som en del af vores rutine efterfølgende. 

Nu har I mødt familien – læs med i næste uge, når vi mødes med dem igen for at høre, hvordan den første uge af flexitar-udfordringen gik. Husk at I kan følge med på vores Facebook-side og her på bloggen for mere FLEXITARIAN. Vi ses på Borups Allé 💚

Kunne du også finde på at tage udfordringen op derhjemme? Fortæl os det i kommentarfeltet nedenunder.

1 Trackback / Pingback

  1. Flexitar-udfordringen: ugen der gik (3) -

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*