Aussie-wine – Australsk vin

De laver vin i Australien. De laver rigtig meget vin i Australien. Faktisk er Australien verdens fjerde største eksportør af vin med omkring 750 millioner liter hvert år, og industrien anses som en stor del af den australske økonomi. Samtlige stater producerer vin, og der er i skrivende stund mere end 60 anerkendte regioner samlet på i alt ca. 160.000 hektar. Klimaet i Australien giver også mulighed for en bred vifte af druer, der i blandt nogle af de mest kendte, for eksempel Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot og Pinot Noir.

Hunter Valley Vineyard

En yngre nation med en lang vinhistorie

Vinhistorien i Australien er en hel del længere end historien om Australien som nation. Helt tilbage i 1788 blev vinstokke bragt fra Kap Det Gode Håb til den britiske straffekoloni, New South Wales. Det lykkedes ikke helt i starten, men med tid, tålmodighed og hårdt arbejde, kunne man endelig stable en ordentlig vinproduktion på benene. Så tidligt som i 1820’erne kunne man købe importeret australsk vin, og op igennem det 18. århundrede blev vinproduktionen udvidet med flere druesorter, men det var først da frivillige europæiske nybyggere kom til, at kvaliteten blev højnet overordentligt. Særligt vinbønder fra Preussen og Schweiz var i stand til at gøre en forskel med deres evner og viden.

Australsk vin opnåede en relativ tidlig succes inden for den konservative verden af vin. På Wien-udstillingen i 1873 blindsmagte franske dommere på vine fra Victoria, men trak sig i protest, da de fandt ud af, hvor vinen stammede fra. De mente ikke at vin af sådan en fin kvalitet kunne komme fra andre steder end Frankrig. Australsk vin fortsatte med at klare sig godt og vandt flere priser. Deres position på verdensmarkedet blev dog først for alvor etableret fra 1970’erne. Man satte alle sejl ind for, at kunne producere langt mere end før og i en høj kvalitet og det er denne strategi, som siden har givet et kæmpe eksportboost  – til USA og Storbritannien især.

South Australia – halvdelen af butikken

På trods af at man producerer vin i alle territorier i Australien, så er South Australia suverænt den største vinproducerende stat af dem alle. Territoriet er ansvarlig for over halvdelen af hele landets samlede produktion, og det er særligt fordi, geografien og klimaet er varierende, så meget som det er, at man kan producere en bred række forskellige druer, lige fra den køligere vinregion, Clare Valley, hvor man laver Riesling, til den varmere region, Barossa Valley, som med et varmt klima giver modne og frugtige Shiraz-vine. Man dyrker vinen lige fra 0 til 600 meter over havets overflade.

Penfolds har været dominerende i Australien langt tilbage i tiden.

En af de største og mest anerkendte vinproducenter er familien Penfold med deres store brand, Penfolds, som tilmed også er en af de ældste i hele landet. Siden 1844 har Penfolds lavet vine og op i gennem tiden, har familien skiftet fokus og opereret klogt i forhold til markedet og trends, så de i dag står med et verdenskendt brand. Særligt vinen Grange udmærker sig ved, at være den mest berømte australske vin. Penfolds’ portefølje strækker sig over bordvine til en vin, som den amerikanske publikation Huffington Post i 2012 kaldte for ”den dyreste vin solgt direkte fra en vinmager i verden.” Dette var vinen 2004 Block 42, som kun blev solgt i små glasampuller. Hver enkelt ampul blev sat til salg for ikke mindre end 168.000 amerikanske dollars. Ampullerne er designet og håndblæst af den australske glaskunstner, Nick Mount.

Den fine og anerkendte Grange.

Den ældste vinmager i Victoria

Den første vingård i Victoria blev etableret i 1838 ved Yering Station. De skotskfødte Ryrie-brødre vandrede ind i Yarra-dalen og erhvervede sig 43.000 hektar og navngav deres lang Yering, som er det aboriginale navn. Brødrene plantede to druesorter, men primært brugte jorden til deres kvæg. I begyndelsen af ​​1850’erne tog Paul de Castella ejerskab af Yering Station og begyndte at udvikle sig fra, hvad der primært forblev en kvægstation til et vartegn for vinfremstilling i Victoria.

Efter at have skiftet hænder flere gange i løbet af de tidlige til midten af ​​1900’erne, blev Yering Station købt af Rathbone-familien i 1996. Som elskere af vin havde Rathbone-familien overvejet tanken om, at blive vinproducenter i mange år. Efter at have plantet Laura Barnes Vineyard i 1995 og med familiens baggrund inden for landbrug, produktion og deres passion for vinindustrien, var købet af Yering Station et tydeligt fremskridt. Denne naturlige fremgang kombineret med en kombination af familietalenter tillod dem at udvikle en succesfuld virksomhed omkring kvalitetsvin.  Rathbone-købet af Yering Station var et stort år for ejendommen, hvor de kunne frembringe det succesfulde venture med Champagne Devaux.

Yering fortsætter med at være en familieejet og drevet vingård dedikeret til at producere vine af kvalitet og sondring. Familien Rathbone er forpligtet til at skabe et miljø, der gør det muligt for sit passionerede unge hold at trives. Vi hylder Yering Station med at par fantastiske tilbud til jer, kære vinklubmedlemmer.

Vær den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*